SEGRE

TURISME ESTADÍSTICA

Sobirà i Aran, al capdavant a Catalunya en nombre de places turístiques per habitant

Al Pallars hi ha el doble de llits turístics que veïns i a Aran, un 50 per cent més || Espot és el municipi lleidatà amb més places per veí i el territori reclama noves ajudes i millorar la fiscalitat

Turisme d’interior - Les anomenades platges d’interior, habilitades al costat dels principals embassaments de Lleida, reben cada any un nombre considerable de turistes i cada vegada més diversifiquen les activitats per augmentar l’atractiu.  ...

Turisme d’interior - Les anomenades platges d’interior, habilitades al costat dels principals embassaments de Lleida, reben cada any un nombre considerable de turistes i cada vegada més diversifiquen les activitats per augmentar l’atractiu. ...LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Pallars Sobirà i la Val d’Aran se situen, per aquest ordre, al capdavant de les quaranta-dos comarques catalanes en intensitat turística, amb 203,6 i 149,3 places per cada cent habitants, respectivament. Això significa que en el cas del Sobirà, hi ha el doble de places turístiques que de població resident, i al seu torn a la Val d’Aran l’índex s’eleva a gairebé 150, és a dir, que hi ha al voltant d’un 50 per cent més de places turístiques que residents a la Val. Aquestes són les xifres incloses en un informe de la Càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya impulsada per la UdL i la Diputació i que dirigeix Francisco García. L’estudi se centra en la pressió del turisme als municipis i comarques catalanes i mostra amb xifres que a Catalunya, que rep cada any quaranta-tres milions de visitants, “el turisme és present a tot el territori” alhora que “es mostra fortament concentrat territorialment”.

El Pirineu de Lleida assoleix d’aquesta manera els valors més elevats de Catalunya com a conseqüència tant de l’alta oferta de places de turisme en les dos comarques com de les xifres baixes d’habitants en comparació amb les comarques més poblades.

En aquest cas, el Pallars Sobirà té 6.947 veïns, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya de l’any 2017, amb cinc habitants per quilòmetre quadrat i 14.147 places d’allotjament turístic. Per la seua part, la Val d’Aran compta amb 9.985 veïns i una densitat poblacional de 15,8 veïns per quilòmetre quadrat. Hi ha 14.909 places turístiques. Quant a la densitat turística per municipis, Espot (amb 365 habitants) encapçala la llista entre els de Lleida i és segon en el conjunt de Catalunya, només al darrere de Castellar del Riu.

En aquest cas, la mitjana a Catalunya és de 13,5 places turístiques per cada cent habitants, i a Espot són 649,9 places per cada cent veïns. És a dir, el nombre de llits per a visitants multiplica en 6,5 vegades el de llits per a residents. Aquesta equació es repeteix en casos com els de Vilamòs (amb un índex del 617,2); Vall de Cardós (594,7); Clariana de Cardener (485,5); Vallfogona de Riucorb (472,4); Naut Aran, Senterada, Sarroca de Lleida, la Vall de Boí i el Pont de Bar.

La concentració del turisme en determinats municipis porta els ajuntaments a assumir l’elevat cost de comptar amb uns serveis sobredimensionats per als períodes de l’any en què la població es multiplica, com durant les festes de l’estiu. En aquest sentit, el president del consell comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, va incidir en la necessitat de dissenyar nous ajuts i una fiscalitat ajustada a aquests municipis per sufragar els sobrecostos del període vacacional. Va assenyalar que la taxa turística no és suficient.

tracking