SEGRE

ESPAIS NATURALS REGULACIÓ

Reobren Mont-rebei per a la navegació i també els accessos a peu des d'Aragó i Àger

Continua tallat el tram del congost a Sant Esteve de la Sarga mentre s’espera el sanejament del camí i estudis més exhaustius || Risc mínim a la làmina d’aigua i es delimita el perill d’allaus

El tram del congost a Sant Esteve estarà tancat fins a tenir més certificacions.

El tram del congost a Sant Esteve estarà tancat fins a tenir més certificacions.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Sant Esteve de la Sarga i la Fundació Catalunya La Pedrera van reobrir ahir a la tarda el congost de Mont-rebei per a la navegació així com els accessos a peu des del municipi de Viacamp a l’Aragó i el d’Àger, per la zona de Corçà. No obstant, mantenen tancat l’accés de Sant Esteve de la Sarga i el congost a peu al tram del pont de Sant Miquel fins a pocs metres abans de la passarel·la que uneix Aragó i Catalunya, just al límit municipal entre Sant Esteve i Àger. La mesura es va adoptar al rebre l’informe dels geòlegs de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), en què s’apunta un risc mínim per als usuaris a la làmina d’aigua i es delimita el perill de despreniments al tram on es va produir l’últim dimarts passat.

Tanmateix, els tècnics recomanen elaborar un estudi més exhaustiu en diferents punts del cingle que transcorre paral·lel al riu Noguera Ribagorçana.

Dimarts van caure dos metres cúbics de terra d’una altura de 30 m que van tallar 20 m de vial

De l’informe es desprèn que la perillositat actual és “normal” en aquest tipus de pendents en què el risc zero no existeix i posa èmfasi, sense alarmar, que els visitants han de ser-ne conscients, va explicar l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra. Per aquesta raó, la Fundació i l’ajuntament elaboraran a partir de dilluns uns plafons informatius en els quals es deixarà clar que a tot el congost hi ha un risc de despreniments. També es determinarà com i quan se sanejarà el tram del camí afectat per les pedres i la vegetació que van caure dimarts a la tarda.

Aquests treballs s’han de fer manualment perquè a la zona no pot accedir maquinària i s’haurà de crear una brigada per netejar el tram del sender afectat, va explicar Navarra. En total, dimarts es van desprendre dos metres cúbics de terra i arbres que van caure des d’una distància de 50 metres i van afectar un tram de 25 metres del camí.

Durant aquest cap de setmana, Agents Rurals estaran a la zona per informar del tram tancat i de les alternatives de pas i accés. L’objectiu del consistori de Sant Esteve de la Sarga és la “seguretat dels turistes” que visiten aquest paratge i advertir-los de la perillositat de la muntanya i de les responsabilitats de cadascú. Jordi Navarra va afirmar que cap administració tret del consell del Jussà i la delegació del Govern del Pirineu s’han ofert per gestionar aquesta situació.

Així mateix, també han sorgit noves activitats a l’entorn, la majoria activitats aquàtiques a les aigües de la Noguera Ribagorçana i el pantà de Canelles. Diferents empreses catalanes i d’Aragó ofereixen visites amb vaixell o en caiacs per descobrir el congost des d’un altre punt de vista i descobrir altres paratges com l’antic poble de Finestres o Montfalcó.

Un paratge amb més de 100.000 visitants el 2017

El congost de Mont-rebei va superar el 2017 els 100.000 visitants, amb dies punta en què es van registrar fins a 2.000 persones. Cada any, des del 2013, quan es va estrenar la passarel·la penjant que uneix Catalunya i Aragó, 51.127 persones, el nombre de visitants ha anat a l’alça. L’any 2014 el van visitar 60.185 turistes, i el 2015 ja es van superar els 85.000 fins a arribar als més de 100.000 el 2017. L’increment de visitants va anar unit a la necessitat imperiosa de regular el trànsit de vehicles que arribaven a la zona, preservar l’entorn i guanyar seguretat d’una manera eficient, per evitar massificacions i col·lapse en aquest entorn natural protegit.

tracking