SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Demanen cinc anys de presó per fer un mur il·legal a la Garona a Les

Un veí el va aixecar sense permisos després de la riuada del 2013 per protegir els cavalls || Fiscalia sol·licita una multa de 23.040 € i una indemnització de 42.951

Imatge d'arxiu dels efectes d'una riuada a Les.

Imatge d'arxiu dels efectes d'una riuada a Les.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia sol·licita una condemna de cinc anys de presó per a un veí de Les de 45 anys, A.B.A., acusat de construir il·legalment un mur de formigó de 581 metres de llarg al curs natural del riu Garona després de la riuada del juny del 2013. El Ministeri Públic considera que l’acusat és autor d’un delicte contra l’ordenació del territori en concurs ideal amb un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.

Els fets es remunten a l’any 2013. El 18 de juny hi va haver una “riuada extraordinària” que va inundar totes les instal·lacions pecuàries de l’acusat, i van produir uns danys valorats en més de 250.000 euros. L’acusat, segons la Fiscalia, “va iniciar el 21 d’agost uns treballs per construir un mur de defensa de formigó de 581 metres de llarg i altura d’entre 2,5 - 4 metres, així com un passeig lateral de cinc metres d’amplada, i va fer una tanca al voltant de la zona per delimitar el curs del riu amb la zona de pasturatge i de doma de cavalls de la seua propietat, amb la qual cosa va envair el curs natural del riu Garona, que és de domini públic hidràulic”.

Delicte contra l’ordenació del territori en concurs per un delicte contra els recursos naturals

Segons el Ministeri Públic, tant el mur com les instal·lacions de l’acusat envaïen i ocupaven terrenys públics. El ramader també va retirar 11.462 metres cúbics d’àrids i materials de llit del riu fins a la finca per fer-ne un ús particular, sempre segons la versió dels fets del Ministeri Fiscal. “Unes obres que es van executar sense la prèvia autorització administrativa de l’organisme competent, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).”

El Ministeri Públic, a més dels cinc anys de presó, demana que l’acusat sigui multat amb la quantitat de 23.040 euros, que a més es faci càrrec de la demolició del mur i de la restauració a l’estat anterior i que indemnitzi d’una banda la CHE amb 42.951 euros pels danys en el domini hidràulic i de l’altra l’Estat pels danys mediambientals ocasionats.

Unes obres que van causar un “desequilibri” al curs del riu Les obres que va fer l’acusat van causar seriosos perjudicis al riu Garona, segons la Fiscalia. En primer lloc, assegura que “amb totes les obres, s’ha perjudicat el sistema natural, i s’ha limitat el possible desenvolupament o recuperació de la dinàmica lateral i la vegetació de la ribera”. D’altra banda, els treballs “suposen una afecció substancial de la qualitat de les riberes, a l’haver-se enterrat bona part del sotabosc”. Finalment, “s’ha alterat i desequilibrat la dinàmica del curs del riu, cosa que pot implicar l’activació de processos erosius o sedimentaris que alterin les propietat de les aigües avall i canvis en la dinàmica de les avingudes”. La Fiscalia recorda que la Garona forma part de la Xarxa Natura 2000 i els terrenys afectats són zona zepa, de protecció de les aus.

tracking