SEGRE

POLÍTICA LINGÜÍSTICA POLÈMICA

La Generalitat recorda que els restaurants han de tenir personal que entengui català

Una obligació que s’estén també a l’aranès com a llengua oficial a Catalunya || Arran d’una reclamació perquè un local de Vielha no va poder atendre clients en cap d’aquests dos idiomes

Imatge d’arxiu d’una vista de Vielha.

Imatge d’arxiu d’una vista de Vielha.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va recordar ahir que els restaurants han de tenir personal que entengui el català i que pugui atendre els clients en els idiomes oficials a Catalunya. Aquesta obligació s’estén també a l’aranès, segons va explicar el responsable dels serveis territorials de la conselleria de Cultura a Lleida, Josep Borrell. “Quan demanes la carta o el menú, els cambrers no poden dir que no t’entenen” quan el client s’adreci a ells en català o en aranès, perquè “sempre hi ha d’haver algun empleat que entengui aquests idiomes”, va dir Borrell.

Aquestes declaracions arriben després de la polèmica generada arran d’una queixa presentada davant de Consum de la Generalitat per un regidor de l’ajuntament de Collbató, Jordi Serra, perquè els empleats del restaurant Coto Marzo de Vielha “es van negar” a servir-li quan s’adreçava als cambrers en català o en aranès (vegeu SEGRE d’ahir). En aquest sentit, Serra va assegurar que la seua denúncia davant de Consum es deu al fet que no van voler “atendre algú que parlava en català” i li van dir que si no parlava en castellà “no podien” servir-li, de forma que es va veure obligat a canviar el castellà per poder demanar el menjar. A la queixa, el restaurant va respondre que “som a Espanya i tenim llibertat d’idiomes”.

Serra va apuntar que les cartes del restaurant no estaven traduïdes al català ni a l’aranès, encara que fonts del local van assegurar que ja les tenen disponibles en aquestes dos llengües, a banda de castellà, francès i anglès.

Des de l’establiment van remarcar que desconeixien que les havien de tenir traduïdes i van assenyalar que el seu personal desconeix els dos idiomes. Les mateixes fonts van apuntar que “les persones que parlen català també entenen el castellà”. En aquest sentit, la llei 1/1998 estableix que “les empreses i establiments dedicats a la venda de productes o a la prestació de serveis que desenvolupin la seua activitat a Catalunya han d’estar en condicions de poder atendre els consumidors quan s’expressin en qualsevol de les llengües oficials a Catalunya”, que són el català, l’aranès i el castellà.

tracking