SEGRE

JUSTÍCIA VIOLÈNCIA MASCLISTA

El Suprem fixa com a obligatori allunyar de la víctima el maltractador

Estableix que ha de ser condemnat a una ordre d’allunyament encara que no hagi causat lesions || Davant del dispar criteri de les audiències provincials

Vista de la façana del Tribunal Suprem, a Madrid.

Vista de la façana del Tribunal Suprem, a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Suprem ha establert en una sentència que el maltractament a la parella o exparella sense causar cap lesió també ha de ser castigat amb una ordre d’allunyament de la víctima, a més de la pena de presó que comporta aquest delicte. D’aquesta forma, el ple de la Sala Penal de l’alt tribunal ha unificat doctrina en aquest assumpte sobre el qual les audiències provincials no seguien una mateixa línia. Així mateix, fins ara no existia jurisprudència d’aquesta mateixa sala.

En la sentència, en la qual ha estat ponent el jutge Pablo Llarena, el Suprem determina que “el delicte de colpejar o maltractar sense causar lesió” (conegut com a maltractament d’obra) a la parella o exparella i sense que aquesta necessiti assistència mèdica ha de portar “de forma imperativa la pena accessòria de prohibició d’aproximació de la víctima”. Segons la ressolució, aquesta conducta haurà d’estar compresa a l’article 57 del Codi Penal, que imposa una ordre d’allunyament a la víctima per als autors de delictes d’homicidi, tortures, contra la llibertat sexual o lesions, en els quals la parella agredida tingui un vincle sentimental amb el condemnat. En aquest sentit, per al Suprem, quan l’article parla dels delictes “de lesions” no pot interpretar-se des d’“un punt de vista purament gramatical”. D’aquesta manera, els magistrats equiparen l’article 153 del Codi Penal –introduït a la reforma del 2015–, que regula el maltractament que causa lesió de caràcter menys greu i maltractament d’obra que no causen lesió, amb l’esmentat article 57.

Fins ara hi havia jutjats que només condemnaven a l’allunyament si hi havia lesions en la víctima

El Suprem ha arribat a aquesta conclusió unànime a l’estudiar un recurs de la Fiscalia contra una sentència de l’Audiència de Madrid, que va deixar sense efecte la prohibició d’aproximació imposada a un home que va donar una bufetada i altres cops a la parella en un carrer de Getafe, a qui va causar contusions i ferides per les quals no va rebre atenció mèdica. El tribunal li imposa una ordre d’allunyament durant dos anys.

Segons les dades de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial, les denúncies per violència masclista continuen augmentant a les comarques de Ponent i en els tres primers mesos de l’any als jutjats lleidatans ja se’n van registrar una mitjana de quatre cada dia. L’ordre d’allunyament és la mesura de protecció més habitual, juntament amb la prohibició de comunicació.

Ordres de protecció per a 77 dones a Lleida en només tres mesos? Els jutjats lleidatans van dictar 77 ordres de protecció a dones víctimes de violència masclista a les comarques lleidatanes en els tres primers mesos de l’any, període en què també van establir la prohibició d’aproximació i comunicació amb la víctima en 59 dels casos. De totes les ordres de protecció, quatre van ser dictades a menors d’edat.

tracking