SEGRE

FAUNA DEPREDADORS

Ramaders d'Aran diuen que aquest és el pitjor any des de l'arribada de l'ós

Trenta atacs i 50 ovelles i 2 gossos morts

El xai mort per l'atac de l'ós

Detecten l'atac d'un ós a prop del poble de Betlan, a VielhaConselh Generau d'Aran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Eric España, ramader de Salardú, a Naut Aran, afirma que aquest any “està sent el pitjor” respecte als atacs a bestiar des de la reintroducció d’ós el 1996. Des del passat mes de maig, ja n’ha registrat trenta amb un resultat de cinquanta ovelles mortes localitzades, a més dels dos mastins que vigilaven els ramats que també van morir.

Assegura que cobrarà indemnitzacions que oscil·len entre els 80 i els 110 euros en funció de l’edat i la raça (l’aranesa té una protecció oficial al trobar-se en perill d’extinció), quan una ovella ben indemnitzada s’hauria de pagar a 500 euros ja que un ramader perd la producció de tres anys i la reposició de l’animal, segons España.

El ramader va indicar que un dels últims atacs s’ha registrat a la zona de la Bonaigua i ha afectat un ramat d’un pastor de l’Agrupació de Ramats d’Alt Àneu, al Sobirà. En aquest atac la presència de mastins tampoc va ser efectiva. Els Agents Rurals es van desplaçar fins al lloc per documentar l’atac en el qual va resultar morta una cabra.

Per la seua banda, la conselleria de Territori i Sostenibilitat assegura que no hi ha hagut atacs d’ós a ramats protegits i que el nombre de baixes quan s’apliquen mesures de protecció són poques.

Incideix en el fet que a Aran hi ha unes 10.000 ovelles, de les quals 8.000 estan agrupades en ramats protegits i no han patit cap atac. D’altra banda, fonts de la conselleria remarquen que “no té constància de la mort de cap mastí” i posa èmfasi en la dada que els exemplars morts es paguen a 115 euros i que arriba als 143,75 en el cas que sigui aranesa. A banda de l’ós, el llop també ha protagonitzat alguns atac aquests dies a ovelles (vegeu més informació a la pàgina 16).

tracking