SEGRE

MUNICIPIS GEOLOGIA

Detecten risc de més allaus a Mencui si plou i aconsellen un mur

Geòlegs presenten el seu informe i en recomanen un altre sobre la nova estructura

Imatge d’arxiu d’un geòleg analitzant el despreniment d’un talús a Mencui.

Imatge d’arxiu d’un geòleg analitzant el despreniment d’un talús a Mencui.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els geòlegs de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) adverteixen que hi ha risc de nous despreniments de terra a Mencui, nucli de Soriguera, “si es mantenen els episodis de pluges abundants o bé si en un futur se’n registren altres de similars”.

Així ho detallen a l’informe que l’ICGC ha enviat a l’ajuntament de Soriguera després que el consistori demanés assistència tècnica a causa de diversos episodis de despreniments a la població i l’aparició d’esquerdes de fins a 3 centímetres a un carrer i a una casa del poble.

Així mateix, els geòlegs recomanen que es construeixi “una estructura de contenció” del talús que va lliscar i proposen que es dugui a terme un estudi que defineixi una solució per a la construcció d’aquesta estructura.

També aconsellen reconduir “les aigües superficials de desaigües i baixants”. En aquest sentit, l’informe de l’ICGC determina que la principal causa de la inestabilitat del terreny seria “la presència d’una gran quantitat d’aigua” que circula per sota dels carrers del municipi de Mencui i “les elevades precipitacions” d’aquesta primavera (que van acumular més de 310 litres per metre quadrat a Sort).

No obstant, conclou que la major part del poble sembla estar construït sobre roca, encara que podria ser que una part de la casa a la qual han aparegut esquerdes no se sostingui sobre una superfície rocosa.

És per aquesta raó que aconsellen que es dugui a terme un estudi geotècnic i sondejos que resolguin totes les incògnites que encara hi ha sobre els terrenys en els quals es troba aquesta població i que determinin si “els fonaments existents d’aquest immoble són suficients”.

L’ajuntament buscarà ajuts de la Diputació i la Generalitat

L’alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla, va explicar ahir que demanaran ajuts a la Diputació i a la conselleria de Territori per poder encarregar l’estudi geotècnic que demana l’ICGC i que servirà també per trobar l’origen dels corrents d’aigua que circulen per sota de Mencui.

Així mateix, el primer edil va apuntar que aquesta setmana col·locaran testimonis a les parets de la casa on han aparegut les esquerdes per poder detectar si s’agreuja la situació o si apareixen noves obertures.

tracking