SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

Dos anys i mig de presó per espoliar patrimoni històric a Almenar

Monedes i altres objectes d’un jaciment

Vista de les monedes i el detector intervinguts a l’ara condemnat.

Vista de les monedes i el detector intervinguts a l’ara condemnat.MOSSOS D’ESQUADRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La titular del Jutjat Penal 1 de Lleida ha condemnat a dos anys i mig de presó un veí d’Alfarràs, Vicente G.S., per un delicte continuat contra el patrimoni històric per haver espoliat un jaciment a Almenar i haver venut els objectes trobats a través d’internet. El tribunal també el condemna a indemnitzar amb 80.000 euros la Generalitat pels danys causats al patrimoni, malgrat que aquests no s’han pogut quantificar ja que són irreparables.

Segons la sentència, la jutge considera provat que el processat utilitzava un detector de metalls per localitzar peces històriques al subsòl, sobretot al Pla d’Aubarells, a Almenar. La resolució es fonamenta en la investigació iniciada pels Mossos d’Esquadra al detectar un increment dels actes d’espoli a la zona i localitzar a internet un usuari molt actiu des del 2004 en accions de compravenda en el camp de la numismàtica.

El condemnat haurà d’indemnitzar la Generalitat amb 80.000 euros pels reiterats espolis

Al llarg de l’any 2015, els Mossos d’Esquadra van fer tasques de vigilància i seguiment del processat, al qual van veure realitzant diversos actes d’espoli a Almenar, abans que la zona fos declarada jaciment històric. També va ser advertit pels Agents Rurals que estava prohibit utilitzar un detector de metalls sense autorització i que si trobava algun objecte de valor històric havia de comunicar-ho abans de quaranta-vuit hores. L’home va fer cas omís a totes aquestes advertències i va fer dels espolis el seu mode de vida. Després d’arrestar-lo a finals del 2015, els Mossos d’Esquadra van trobar al seu habitatge més de dos-centes monedes (des de l’època ibera i valorades en més de 18.300 euros) procedents de diversos jaciments, sobretot del Segrià. També hi van trobar material per a la recerca com detectors de metalls, així com informació sobre de les monedes.

La magistrada també es basa en informes d’un pèrit del MNAC, que va descartar que, com al·legava l’acusat, les troballes haguessin estat casuals i que les monedes haguessin estat llegades pel seu pare, ja que tenien signes d’haver estat extretes de la terra de forma recent abans de ser exposades a pàgines com Ebay o fòrums per a la venda. La sentència recorda que, malgrat que la zona d’Almenar encara no estava declarada com a jaciment històric, l’acusat era conscient dels danys que causava al patrimoni. Per això, la jutge li imposa dos anys i mig de presó per un delicte continuat contra el patrimoni històric en concurs amb un altre de furt agreujat. La resolució no és ferma i es pot recórrer davant de l’Audiència.

tracking