SEGRE

MEDI AMBIENT REGULACIÓ

Boumort limitarà l'accés a turistes durant la brama del cérvol, que comença el dia 15

Prova pilot durant la campanya que reserva un sector a les visites guiades i estableix quatre rutes per anar per lliure || Per evitar l’aglomeració de visitants en zones concretes i comportaments incívics

Imatge d’un cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Boumort.

Imatge d’un cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Boumort.DEPARTAMENT D’AGRICULTURA/ ARACELI GORT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Junta Consultiva de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, formada per la Generalitat, els consells del Jussà, el Sobirà i l’Alt Urgell, ajuntaments i agricultors, ha acordat limitar l’accés a turistes durant la campanya de la brama del cérvol, que s’iniciarà el proper dia 15 de setembre i s’allargarà fins al 15 d’octubre. Es tracta d’una prova pilot per regular i ordenar l’observació de la brama delimitant un sector de la reserva al qual només es podrà accedir a través de visites guiades a càrrec d’empreses especialitzades (sis aquesta temporada), a més dels ramaders locals o cossos de vigilància i seguretat. També s’autoritzaran les visites lliures per a les quals s’han establert quatre rutes recomanables per fer amb vehicles 4x4 amb els seus corresponents punts d’interès (miradors i punts d’informació).

El director de la Rerserva, Jordi Palau, va explicar que l’objectiu de la mesura és impulsar les visites guiades, que aportaran un valor afegit per a l’usuari (la satisfacció de la visita serà bona) i evitar la massificació de visitants que progressivament s’ha produït en els últims anys. Així mateix, va destacar que s’evitaran comportaments incívics en diferents zones de la Reserva que acumulaven una problemàtica d’acampada lliure més gran, pernoctació amb vehicles o l’ús de foc en època de risc d’incendi. “Existien prou indicis per establir una regulació durant la brama, quan es concentrava un nombre més elevat de visitants, que ocasionaven problemes entre els turistes i acumulació de vehicles”, va dir. L’any passat van passar pels punts d’informació de la reserva de Boumort un total de 2.496 visitants durant la brama. Palau va apuntar que la previsió és que enguany el volum de visitants sigui més gran perquè coincideix amb els boletaires. “S’espera una bona temporada de bolets i les dos activitats poden xocar”, va dir. D’altra banda, va recordar que al tractar-se d’una prova pilot es faran enquestes per saber el nombre d’usuaris i conèixer la seua opinió. En funció dels resultats es dissenyaran noves mesures que s’adoptaran en les pròximes temporades. Palau va explicar que la iniciativa s’ha pres ara per evitar aglomeracions, tal com va passar a Mont-rebei. Val a recordar que la Fundació Catalunya-La Pedrera va limitar l’accés al congost amb les reserves on line. “Hem d’evitar que succeeixi el mateix i i poder gaudir tot l’any de la Reserva, no només durant la brama” va apuntar.

tracking