SEGRE

PROVEÏMENT QUALITAT

La UE obliga a fer 600 anàlisis de radioactivitat a l'aigua a Lleida

Pels nous estàndards de qualitat, i la Diputació n’assumeix el projecte i el cost

Els municipis de Pinyana es proveeixen del pantà de Santa Anna.

Els municipis de Pinyana es proveeixen del pantà de Santa Anna.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Diputació encarregarà 600 analítiques en sengles captacions d’aigua destinada a consum humà a les comarques de Lleida per descartar la presència d’elements radioactius. Es tracta d’una mesura d’obligat compliment en aplicació de la normativa de la Unió Europa, que el Govern espanyol va incorporar a la legislació estatal el 2016 i que implica els ajuntaments en la preservació de la qualitat de les aigües per al consum humà.

Fonts del servei provincial d’Aigües, que s’encarrega de recollir mostres d’aigua en diferents fonts de subministrament a les comarques de Lleida, van explicar ahir que per dur a terme les anàlisis de radioactivitat s’ha dividit el territori lleidatà en quatre zones i que en cada una es duran a terme 150 mesuraments a l’any. Amb aquest objectiu, la Diputació ha decidit assumir la responsabilitat de la implantació d’aquesta mesura i ha tret a concurs el servei d’analítiques per un termini de dos anys (prorrogable a uns altres tres) i un import de 201.650 euros.

Les mateixes fonts van destacar que les primeres mostres es prendran durant l’últim trimestre d’aquest any i que s’organitzaran per zones de control, delimitades per captacions d’aigua. Per exemple, la mancomunitat de proveïment de Pinyana o la de les Garrigues tenen una presa cada una, però al municipi de Tremp se’n compten més de 20, una per pràcticament cada agregat de població.

Controls periòdics sobre radiació artificial i natural La presència d’elements de radiació iònica a l’aigua pot deure’s tant a factors artificials com a elements naturals, producte de la combinació de diversos factors, entre aquests la presència de gas Ranon o de Triti. Aquests dos components són alguns dels aspectes que es mesuraran en les analítiques de l’aigua, la freqüència de les quals dependrà del volum que subministri la zona de proveïment i de la població usuària. Províncies com per exemple Barcelona o Girona, o comunitats com Aragó, ja han iniciat la implantació del protocol.

tracking