SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Una planta de biogàs busca 300 hectàrees per abocar gratis la fracció líquida dels purins

Ofereix aquest excedent de les dejeccions ramaderes com a adob en finques del Segrià i la Noguera || La planta de Torres de Segre, d’Audax Green, fa una crida per trobar finques agrícoles

Les instal·lacions de la planta de purins de l’empresa Audax Green a Miralcamp.

Les instal·lacions de la planta de purins de l’empresa Audax Green a Miralcamp.E. F

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La planta de biogàs de Torres de Segre, propietat de la firma Audax Green, busca com a mínim 300 hectàrees agrícoles per aplicar l’excedent de la fracció líquida dels purins (o el digestat, la matèria restant després del procés de biodigestió i l’extracció del metà per a biogàs i generar electricitat). La firma ha fet una crida a través dels ajuntaments per trobar superfície agrícola necessària en la qual abocar aquest producte com a adob. De fet, l’ajuntament d’Albesa també ho va notificar als seus veïns a través d’un ban. Fonts de l’empresa van explicar ahir que des de fa unes setmanes s’ha comunicat a ajuntaments del Segrià i la Noguera la necessitat de trobar unes 300 hectàrees en les quals abocar aquest producte líquid final que es farà servir com a fertilitzant. “Es tracta que ens firmin una declaració en la qual ens cedeixin aquests terrenys i nosaltres els transportarem i abonarem les finques totalment gratis”, van explicar responsables de l’empresa. Així mateix, van indicar que la mesura es preveu en el pla de gestió de purins de la planta que produeix biogàs per generar energia elèctrica i davant de l’escassetat de terrenys a prop de les instal·lacions de Torres de Segre, que es troba en zona vulnerable. “Hem de sortir fora a buscar-los encara que només podem arribar fins als 35 quilòmetres de distància en línia recta”, van explicar, ja que s’ha de tenir en compte la càrrega ramadera de la comarca. La planta de Torres de Segre va obrir el 2013 amb una potència instal·lada de 2,4 megawatts i una producció de 2.400 quilowatts/hora, l’equivalent al consum elèctric d’unes 5.000 famílies.

El biogàs es fa servir com a combustible a dos motors de 1.200 kW de potència per tal de generar electricitat. No obstant, la planta, llavors de la firma lleidatana AE3000, combinava l’ús de matèries primeres com el panís, raigràs i triticale en lloc de fer-ho a partir de dejeccions ramaderes i altres residus orgànics.

Audax Green és també la firma titular de la planta de tractament de purins de Miralcamp

El delegat d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, va assenyalar que ja que la comarca del Segrià és una de les zones amb més càrrega ramadera de Catalunya, és normal per aquest motiu que la firma de Torres de Segre opti, dins de la normativa vigent, per buscar terrenys per abocar aquesta part líquida (la més difícil de gestionar) com a adob. “És difícil disposar de terra agrícola per a aquestes activitats i el pla de gestió de la firma segur que inclou aquesta possibilitat.”

tracking