SEGRE

L'ós Goiat ha fet un terç dels atacs d'óssos

La Generalitat consensua amb la resta d'administracions un protocol per als exemplars problemàtics

Óssos al Pirineu català

L'ós Goiat ha fet un terç dels atacs d'óssos a ramatsGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Ferran Miralles, ha defensat aquest divendres el projecte de consolidació de l’ós al Pirineu, com una “aposta doble del Govern per la biodiversitat i la convivència amb l’activitat humana”. Miralles, que ha refermat el compromís del Govern de compatibilitzar la ramaderia de muntanya amb la conservació de l'ós, ha explicat en roda de premsa que tenen comptabilitzats fins el 31 d'agost un total de dotze atacs de l'exemplar Goiat a bestiar de Catalunya, que se sumen als 15 que va fer a França. Aquests 27 atacs suposen un terç de tots els atacs d'óssos a ramats.

Miralles ha explicat que davant la conducta anòmala de Goiat, aquest any es va posar en marxa un dispositiu especial per foragitar l’animal, en primer lloc, i es va encarregar una valoració tècnica sobre caràcter problemàtic de l’exemplar sense descartar cap escenari, inclòs el de la seva extracció del medi.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural ha assegurat que la decisió del futur de Goiat “no es prendrà en calent" sinó en base a una avaluació tècnica que s’està elaborant i a un “protocol d’intervenció i gestió d’óssos problemàtics” consensuat pel conjunt d’administracions. La Generalitat ja va exposar el passat mes de juliol la voluntat d’extreure aquest exemplar del medi, tot i que "de manera imprescindible", primer cal l’avaluació tècnica i jurídica en què s’està treballant.

Un dels principals punts del nou protocol és la inclusió, entre les tipologies d’óssos problemàtics, de la figura “d’ós altament depredador”, que causa conflictes anòmals amb la ramaderia. En aquest sentit, Miralles ha reconegut que Goiat és un animal amb "intensitat depredadora alta" i amb un comportament "anòmal" amb els cavalls, ja que és una espècie gran que normalment no rep atacs d'ós, tot i que defensa que no és un cas excepcional. "Goiat no té problemes d'agressivitat, sinó de depredació selectiva", ha afegit.

Pel que fa a la bateria del collar localitzador GPS de Goiat, que està a punt d’esgotar-se, Miralles ha dit que s’ha procedit a programar l’emissor al mínim mentre estigui a França per estalviar la bateria i que s’intentarà canviar-la quan l'animal estigui en territori aranès.

tracking