SEGRE

TRANSPORT FERROCARRIL

Adif limita la velocitat en quatre trams de la línia entre Lleida i Mollerussa per l'estat de la via

Per l’estat de la via, el tren no pot passar en aquests punts de 60, 70 o 80 quilòmetres per hora || L’Administrador anuncia un projecte d’inversió en aquest traçat per normalitzar la circulació

Imatge d’arxiu d’un tren a l’estació de Mollerussa de la línia de Manresa.

Imatge d’arxiu d’un tren a l’estació de Mollerussa de la línia de Manresa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els trens que circulen per la línia de Manresa han de reduir la velocitat en quatre punts al tram entre Lleida i Mollerussa, d’uns vint quilòmetres de longitud. La circulació màxima en aquest traçat (amb només una parada intermèdia a Bell-lloc) és de 140 quilòmetres per hora. Tanmateix, entre Lleida i Bell-lloc hi ha un tram de dos quilòmetres de longitud en el qual no pot sobrepassar els 60 quilòmetres per hora i un altre, d’1,5 quilòmetres, en què pot circular a 80 km/h. Entre Bell-lloc i Mollerussa, segons van confirmar fonts de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries, Adif, hi ha dos punts més, d’1,5 quilòmetres de longitud cadascun, en què el comboi ha de reduir la velocitat a vuitanta i a setanta quilòmetres per hora.

Es tracta de limitacions temporals de velocitat, que es repeteixen en diferents línies de tren a Catalunya als trams en què l’estat de la via ho aconsella per motius de seguretat. De les quatre, la limitació a 60 per hora s’ha imposat aquest 2018, però la resta són anteriors. Es tracta, segons van assenyalar fonts d’Adif, de garantir l’explotació d’aquestes línies amb seguretat. El temps del trajecte amb tren entre Lleida i Mollerussa és, amb aquestes limitacions i amb parada en Bell-lloc, de 22 minuts. La reducció de la velocitat està incorporada als horaris comercials.

Actualment es tarden 22 minuts i la millora podria reduir el temps de trajecte entre 4 i 5 menys

En aquest punt, les mateixes fonts van assenyalar que Adif ja compta amb un projecte d’intervenció en aquest tram de la línia per eliminar les limitacions de velocitat. Si bé no van avançar el calendari ni la inversió, sí que van apuntar que cada reducció de la velocitat correspon a un minut més en el temps de trajecte, per la qual cosa quan es porti a terme la intervenció es guanyaran entre quatre i cinc minuts i la durada serà inferior a vint minuts.

De moment, el projecte d’obres, que consisteix en una millora dels paràmetres geomètrics de la via, en paraules de l’ens gestor, està pendent de supervisió, aprovació i contractació. Adif ja ha portat a terme a la línia de Manresa altres operacions per corregir deficiències que limitaven la velocitat, per exemple, a Granyanella, on el tren circulava, segons els passatgers, a cinc quilòmetres per hora, i segons Adif, de 20 a 60. Aquest mateix estiu, van assenyalar les fonts, s’han eliminat sis punts de limitació de velocitat a l’R-4 (continuïtat de la R-12) entre Manresa i Terrassa en els quals se circulava a 30 quilòmetres per hora.

Rebutjat el traspàs integral de Rodalies La comissió de Foment del Congrés va rebutjar ahir una proposició no de llei d’ERC per exigir el traspàs integral de la xarxa de rodalies a Catalunya amb trens, estacions, infraestructures i recursos per a la seua gestió. La moció va ser rebutjada pels vots de PP, Cs i PSOE. El 2013 es va anunciar una inversió de 306 milions d’euros abans del 2016 i “només s’ha executat un 2%” segons ERC.

tracking