SEGRE

EMERGÈNCIES DISPOSITIU

Rescatats un total de tretze boletaires als boscos de Lleida en el que va d'any

Mobilització per trobar el boletaire de Guissona que fa quatre dies que està desaparegut entre l’Alt Urgell i el Solsonès, a l’inici d’una campanya de bolets excepcional que fa témer als Bombers que augmentin els rescats. En el que va d’any, ja s’han comptabilitzat tretze serveis per recol·lectors perduts als boscos de Lleida.

Voluntaris ahir al dispositiu de recerca del boletaire perdut entre l’Alt Urgell i el Solsonès.

Voluntaris ahir al dispositiu de recerca del boletaire perdut entre l’Alt Urgell i el Solsonès.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una temporada excepcional de bolets ha fet saltar les alarmes davant la possibilitat d’un repunt dels rescats per boletaires desorientats als boscos de Catalunya. Des de l’any 2012, són vuitanta els recol·lectors de bolets que han estat rescatats a les comarques de Ponent, a més de lamentar quatre víctimes mortals i un desaparegut des de l’any passat a Guixers, al Solsonès.

Avui es compleixen cinc dies de la desaparició de Narcís Cisquella, un veí de Guissona de 70 anys, que es va desorientar dimarts a la tarda mentre buscava bolets a Fígols i Alinyà, a l’Alt Urgell. El dispositiu de recerca va continuar ahir entre aquesta comarca i el Solsonès amb dotze vehicles de Bombers, els GRAE i un helicòpter amb càmera tèrmica, a més de l’helicòpter, cinc vehicles i les unitats canines i de muntanya dels Mossos. Per part de Rurals, es van activar quatre vehicles i l’equip de drons. La recerca es va centrar en la collada de l’Estany i al vessant sud cap a Odèn.

Els Bombers alerten d’un augment dels rescats en una campanya de bolets excepcional aquest any La dona i dos fills del veí de Guissona també van participar ahir en la batuda de recerca

Els Bombers alerten que, a causa de la bona temporada de bolets, han augmentat les sortides a la muntanya i, per tant, els rescats. En el que va d’any, han rescatat tretze boletaires als boscos de Lleida, quan al llarg de tot l’any passat només n’hi va haver tres. Des del 2012, s’han rescatat vuitanta boletaires i quatre han mort, mentre que un veí de Guixers continua desaparegut des del novembre de l’any passat.

Davant de la previsió que aquest cap de setmana s’incrementin les sortides, s’insta extremar les precaucions com no sortir sol, anar ben equipat, preparar la ruta, portar mapes i utilitzar aplicacions amb GPS i prendre punts de referència per orientar-se. L’últim rescat es va produir ahir a la tarda, quan van localitzar sa i estalvi un boletaire de setanta-quatre anys perdut a la Coma i la Pedra, al Solsonès.

Van portar a terme una batuda de nou hores durant la qual van pentinar en grups de quatre part dels trams on havia estat localitzat els dies previs, com els voltants del seu cotxe i on va fer les últimes trucades amb els serveis d’emergències.

Es tracta d’un territori molt extens i estret del qual només van poder pentinar una part, per la qual cosa no es descarta en propers dies dur-hi a terme més batudes.

Voluntaris de la Segarra participen en la recerca Un total de quaranta voluntaris de la Segarra, entre ells els alcaldes de Sant Guim de la Plana, Guissona, Torrefeta i Florejacs i Sanaüja, i també el rector d’aquestes poblacions, els bombers voluntaris i ADF de la Segarra es van desplaçar ahir fins a la muntanya d’Alinyà, situada al costat de Cambrils, per buscar el boletaire de Guissona. També hi havia la dona i dos fills de Narcís Cisquella, que mantenen la il·lusió per trobar viu el cap de família. Els voluntaris van quedar a les vuit del matí a Cambrils i van ascendir en cotxes 4x4 fins a la muntanya d’Alinyà, on està situat el centre de control. A les cinc de la tarda es va donar per conclosa la recerca dels voluntaris. En aquest dispositiu van participar també grups de bombers que guiaven els voluntaris i dos helicòpters que seguien les evolucions i situaven els que participaven en els treballs perquè no s’extraviessin.

tracking