SEGRE

TEMPORAL CONSEQÜÈNCIES

Dos ancians de Seana passen la nit atrapats al seu cotxe a la gravera d'Anglesola per la tempesta

El temporal de pluja que va fuetejar també les comarques de Lleida va deixar fins a 153 litres per metre quadrat a Solsona, va obligar a tallar ahir una desena de carreteres i va desbordar rius com el Sió, l’Ondara i el Llobregós. Els Bombers van fer 40 sortides i un matrimoni d’ancians de Seana va passar tota la nit atrapat al cotxe per la tempesta.

Imatge de les Oluges, on la carretera d’accés al municipi va quedar tancada.

Imatge de les Oluges, on la carretera d’accés al municipi va quedar tancada.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un matrimoni de Seana (Bellpuig) de 80 i 78 anys, Marc Gilabert i Maria Carme Garcia, va passar tota la nit de diumenge a dilluns dins del seu cotxe després que es desorientés i el vehicle en el qual els va sorprendre la tempesta quedés atrapat a la gravera d’Anglesola per la forta tempesta, en els cops de cua de l’exhuracà Leslie.

No va ser fins a les 6.00 hores quan van ser localitzats pels treballadors de la pedrera, que els van acompanyar al CAP de Bellpuig. L’home estava ferit després d’haver patit una caiguda en la qual es va trencar el nas. La parella havia passat el diumenge a Bellpuig al costat de familiars i amics. Quan van decidir tornar a casa, cap a les 22.30 hores, la pluja era molt intensa i se’ls van apagar els llums del cotxe, la qual cosa va provocar que en una rotonda, en lloc d’agafar la carretera de Seana, enfilessin l’entrada a l’A-2. La seua idea va ser entrar a la primera sortida per canviar de direcció per tornar a casa. D’aquesta forma, van prendre la primera desviació que porta a Anglesola.

Després de creuar el pont, no es van atrevir a tornar a entrar a l’autovia sense gairebé llums i van pensar a buscar ajuda al poble. Poc després, el cotxe va quedar clavat en el fang just davant de la gravera. Van intentar trucar però el mòbil no els funcionava. Llavors, l’home va decidir sortir del cotxe per demanar auxili. Al cap de mitja hora, la dona, al veure que el seu marit no tornava, va sortir a buscar-lo i se’l va trobar al mig d’un bassal ple de fang. L’home no podia moure’s pel fred i el fang. Finalment, la dona va aconseguir aixecar-lo i portar-lo al cotxe, on es van tancar i van esperar que es fes de dia.

Després de ser localitzats pels treballadors de la gravera, els van portar al CAP de Bellpuig i, posteriorment, van ser traslladats a l’hospital Arnau. Un dels fills del matrimoni va trucar a les 23.00 hores als Mossos al no localitzar-los. Diverses patrulles els van buscar sense èxit tota la nit pels voltants de Bellpuig i Seana.

D’altra banda, les pluges van desbordar els rius Ondara, Sió i Llobregós i van provocar que més d’una desena de carreteres i camins quedessin tancats. En aquest sentit, a l’N-240 al seu pas per Lleida ciutat es va haver de donar pas alternatiu per inundació de la calçada, mentre que a les Oluges va quedar tallada la carretera d’accés al municipi (l’N-141f) entre aquesta localitat i Sant Ramon. En aquesta zona, l’aigua va negar gairebé un quilòmetre de carretera i d’accessos.

A Torrelameu i a Vilanova de l’Aguda es van tancar camins negats. Els danys més importants es van registrar a la capçalera del Sió. Així, a Sant Guim es va suspendre una línia de transport escolar que va afectar 9 nens, i tres línies de transport escolar de Sant Guim a Cervera, que finalment van traslladar els seus trajectes per l’A-2. A Tàrrega, una avinguda a l’Ondara va causar danys al mobiliari de la zona del Camp dels Escolapis. L’aigua va omplir d’herbes i branques una passarel·la de vianants, ja restituïda després dels xàfecs del 2015. El consistori va limitar l’accés al curs. També es va incrementar el cabal dels rius Corb i Sió, al seu pas per l’Urgell. Així mateix, la carretera LV-3341, que uneix Barbens i Tornabous, va estar tallada al trànsit per culpa d’una inundació.

Unes quaranta sortides dels Bombers, inclòs el rescat d’un pastor

Els Bombers van efectuar entre diumenge a la tarda i ahir al migdia més de quaranta sortides, la majoria de les quals per desembassar inundacions. També van retirar arbres i pedres caigudes a la via pública. Al matí també van treballar en el rescat d’un pastor que es trobava a les muntanyes d’Esterri d’Àneu i que havia quedat aïllat al costat del seu ramat. L’home, que és veí d’Anàs (Vall de Cardós), va alertar que la pista forestal estava molt malparada i que no s’atrevia a baixar. Inicialment els Bombers van pensar a desplaçar-se fins al lloc en helicòpter però, finalment, van aconseguir arribar- hi en un totterreny i portar l’home fins al seu poble.

Els cabals es disparen i obliguen a obrir comportes a Lleida i Balaguer

El cabal dels rius es va disparar ahir per les pluges i va obligar a obrir les comportes del partidor de Balaguer (27 metres cúbics per segon) i les de la Mitjana a Lleida ciutat (106), segons fonts d’Endesa. Així mateix, al pantà de Sant Ponç s’alliberaven 58 metres cúbics per segon. En aquest sentit, el cabal de la Noguera Pallaresa a Collegats va passar de 17 metres cúbics per segon a 91, i el Segre a la Seu va créixer de 15 a 169 metres cúbics. El temporal va obligar a paralitzar les obres de formigonat dels canals de Balaguer i de Seròs, perquè a causa de les fortes pluges es va acumular aigua en el fons dels canals i no podien continuar per la humitat.

Imatge de les Oluges, on la carretera d’accés al municipi va quedar tancada.

Imatge de les Oluges, on la carretera d’accés al municipi va quedar tancada.X. SANTESMASSES

tracking