SEGRE

SUBMINISTRAMENTS ENERGIA

La llum arriba al monestir de Cellers al cap de mil anys

El poble segueix sense electricitat i es proveeix amb un alternador

L’interior del monestir de Cellers, amb la instal·lació elèctrica.

L’interior del monestir de Cellers, amb la instal·lació elèctrica.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de 8 anys de tramitacions i complicacions, el monestir romànic de Cellers (a Torà) ja té llum. El lloc ja està documentat al segle X com a punt de trobada d’ermitans que vivien en cel·les a la muntanya, d’aquí el seu nom. Ha estat un projecte llarg que va culminar l’any 2016, però llavors van robar el cablatge elèctric, es va obligar el consistori a pintar els pals de la llum pel seu impacte en l’entorn, i finalment el bisbat de Solsona va instal·lar el preceptiu comptador.

El projecte ha comptat amb una inversió de 60.000 euros (el consistori n’ha finançat el 80% i el bisbat, el 20 per cent). Pren la llum des de les granges de l’Hostal del Vent, situades a més d’un quilòmetre ja a ple Solsonès, i els últims 500 metres estan soterrats. La falta d’electricitat a la zona ve propicidada per ser a 5 quilòmetres de Torà en plena naturalesa.

El projecte ha comptat amb una inversió de 60.000 euros i el bisbat n’aporta el 20%

Val a recordar que als anys 80, el rector de Torà, Fermí Manteca, va mantenir al lloc un centre de rehabilitació de toxicòmans. Fa uns anys es va recuperar l’antiga rectoria, avui habitada, fet que garanteix la preservació de l’entorn monumental.

El nucli de Cellers, a un quilòmetre del monestir i on viuen tres famílies, segueix sense llum i es proveeix mitjançant un alternador i una petita línia de baixa tensió amb la qual no n’hi ha prou ni per a un sol habitatge. Fa més d’una dècada que el poble negocia sense resultat amb les elèctriques la portada de la llum.

tracking