SEGRE

MUNICIPIS CERTÀMENS

La Seu preveu vendre 6.000 quilos de formatge

En el marc de la Fira de Sant Ermengol que se celebra aquest cap de setmana a la capital de l’Alt Urgell i en què participen 48 formatgeries catalanes, aragoneses, basques i franceses

Els primers visitants del certamen, que va obrir ahir les portes i es prolongarà tot el cap de setmana

Els primers visitants del certamen, que va obrir ahir les portes i es prolongarà tot el cap de setmanaC. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La 24a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que se celebra aquest cap de setmana a la Seu d’Urgell com a vaixell insígnia de la mil·lenària fira de Sant Ermengol, preveu vendre entorn dels 6.000 quilos de formatge i productes lactis en els tres dies de certamen. És la previsió d’algunes de les 48 formatgeries que participen aquest any a la fira, 47 d’artesanes del Pirineu –29 catalanes, 4 aragoneses, 9 basques, 2 navarreses i 3 franceses–, que ofereixen més de 150 varietats diferents elaborades al llarg de l’últim any als seus obradors de forma artesanal, madurades o no madurades, amb llet de cabra, vaca o ovella. Després de l’experiència de l’any passat d’obrir portes divendres a la tarda, ahir el públic va començar ja a visitar els estands i fer les primeres compres. Mercè Lagrava, de la petita empresa Serrat Gros, d’Ossera (La Vansa i Fórnols), tenia posades totes les esperances en l’esdeveniment, en el qual cada any ven al voltant de 100 quilos de formatge elaborat amb llet de cabra d’una producció anual d’uns 3.000 quilos. Per a ella i per a la resta de participants en el concurs de formatges d’avui “és un dels moments més esperats” i “una de les millors publicitats que tenim”. Molta gent, diu, espera dissabte al migdia conèixer els guanyadors de l’any per després degustar-los i comprar-los, fet que propicia que acabin esgotant les existències.

Salvador Maura, de l’empresa Mas d’Eroles d’Adrall (Ribera d’Urgellet), ha portat a la fira 150 quilos de 13 varietats diferents de formatge. A l’any produeix al voltant de 14.000 quilos de formatge i la fira representa per a ell “el millor cap de setmana de vendes de tot l’any”. L’edil de promoció de l’ajuntament, Mireia Font, confiava “igualar” el volum de venda de tiquets de degustació de l’any passat, que va ser de “rècord” amb 6.500 unitats. L’ajuntament va entregar ahir a Amagoia Anda, cofundadora d’Ardai (servei de distribució a nivell europeu de tota mena de formatges artesans), el premi Amic del Formatge.

tracking