SEGRE

MOBILITAT FERROCARRIL

Una allau provoca un accident mortal que talla 'sine die' la línia de Manresa

Els viatgers faran transbord per carretera en els pròxims dies al tram afectat

El tren descarrilat a Vacarisses, un cop evacuats els 133 passatgers.

El tren descarrilat a Vacarisses, un cop evacuats els 133 passatgers.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un despreniment de terra i roques a Vacarisses sobre les vies de la línia de Manresa va provocar ahir un accident mortal al descarrilar un tren de la xarxa de rodalies barcelonina. El sinistre es va saldar amb un mort, 49 ferits i va tallar el tram afectat per l’allau. Els viatgers del tren entre Lleida i Barcelona van fer transbords per carretera.

Una allau de roques sobre les vies a Vacarisses a la línia ferroviària de Manresa va provocar ahir el descarrilament d’un tren de la xarxa de rodalies de Barcelona, que es va saldar amb un viatger mort i 49 ferits. El sinistre va tenir lloc a les 6.15 hores i va tallar el tram afectat. Els viatgers dels sis trens entre Lleida i Barcelona van haver de fer transbords per carretera entre Calaf i Terrassa i s’espera que continuïn fent-ho en els propers dies. Adif no va poder avançar ahir quan restablirà el trànsit al tram afectat pel despreniment i ha iniciat una investigació sobre aquest succés. També ho investiga el departament de Territori i el jutjat d’instrucció número 4 de Terrassa.

El tram de via afectat pel despreniment, propietat d’Adif, forma part del trajecte dels trens de la línia R12 entre Lleida, Manresa i Barcelona; i dels de l’R4, entre la capital de Bages i Sant Vicenç de Calders. Va ser un tren d’aquesta última, amb 133 persones a bord, el que va patir el descarrilament de quatre dels sis vagons. L’accident va provocar la mort d’un dels viatgers, un home de 36 anys de Castellbell i el Vilar (Barcelona) que va sortir disparat del comboi al moment de l’impacte. Els ferits, cap de greu, van ser traslladats a centres hospitalaris i una vintena van rebre l’alta el mateix dia. La resta, un total de 83 persones, en van sortir il·lesos. El tram havia registrat dos descarrilaments més de trens, els dos sense víctimes, el març del 2009 i el gener del 2011.

En aquesta ocasió, les roques es van desprendre d’un mur de contenció al costat de les vies. El dia abans, un maquinista havia gravat amb el mòbil imatges d’aigua de pluja caient a doll des del pendent en aquest tram. Adif, per la seua part, va afirmar que els tècnics l’havien revisat aquell mateix dia i divendres passat sense apreciar-hi risc de despreniments. Aquest succés ha revifat crítiques per la falta d’inversió a la xarxa ferroviària estatal a Catalunya en general; i pel deteriorament de la infrastructura de la línia de Manresa en particular.

Investigació sobre el succés i polèmica sobre la inversió en la línia

La presidenta d’Adif, Isabel Pardo, es va desplaçar al lloc de l’accident, on va anunciar una investigació per determinar les causes del despreniment. Va detallar que és un mur inclòs en un pla de vigilància i contingència, del qual avaluaran el compliment. També va especificar que el 2017 hi va haver treballs de contenció i que analitzaran si l’actuació va ser correcta. El president de Renfe, Isaías Táboas, va recalcar que hi va haver actuacions de reforç recents i que la via estava “en perfecte estat”. També va anar al lloc dels fets el president de la Generalitat, Quim Torra, que va destacar la “celeritat” dels equips d’emergències després del descarrilament. El conseller de Territori, Damià Calvet, va afirmar que el Govern investigarà si el tram presentava “algun índex de perillositat”. Va apuntar que les línies ferroviàries sovint presenten “deficiències en talussos” i va afegir que el problema s’agreuja per les pluges. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va recordar que la zona estava protegida amb una xarxa de contenció i va dir que “aquests dies de pluges han fet que cedís”. Alhora va instar ERC a donar suport als pressupostos de l’Estat per poder invertir en la xarxa de rodalies. En Comú Podem i CCOO van reclamar més inversions en aquest servei.

Quatre trams a Lleida on els trens tenen la velocitat limitada Els trens que circulen per la línia de Manresa han de reduir la velocitat quan travessen quatre trams a Lleida. Es tracta de limitacions temporals de velocitat que s’apliquen per motius de seguretat allà on l’estat de la infraestructura no permet anar més ràpid. Això passa, segons les últimes informacions, en dos quilòmetres entre Lleida i Bell-lloc, on el límit són seixanta quilòmetres per hora i en 1,5 quilòmetres en què no poden passar de 80 km/h. Entre aquesta última localitat i Mollerussa, hi ha dos trams més d’1,5 quilòmetres cadascun en què el límit de velocitat és de 70 i 80 km/h.

tracking