SEGRE

ACTIVITATS MINERIA

Una firma aragonesa tramita permisos per buscar or i altres minerals a la Noguera

Obté un primer informe favorable de la Generalitat per a investigacions mineres a Balaguer, Térmens i Menàrguens || Se suma a altres projectes en curs per localitzar i extreure metalls a Lleida

Taller de recerca d’or al Segre organitzat l’estiu passat pel Centre de l’Or de Balaguer.

Taller de recerca d’or al Segre organitzat l’estiu passat pel Centre de l’Or de Balaguer.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una empresa aragonesa tramita permisos davant de la Generalitat per buscar or als termes municipals de Balaguer, Térmens i Menàrguens. Es tracta de la firma Ambar Technologies, constituïda l’any passat a Montsó i que ja ha obtingut els primers informes favorables per investigar la presència a la Noguera d’aquest metall i altres minerals com la monazita, cassiterita, ilmenita, zircó i rútil. La majoria es fan servir com a components d’aliatges metàl·lics o com a pigments, entre altres usos. La ponència ambiental de la Generalitat va emetre aquesta setmana un informe que eximeix el promotor de presentar una declaració ambiental ordinària (el tràmit d’autorització ambiental més complex).

Així mateix, l’empresa ha rebut el vistiplau a la proposta per restaurar els terrenys en els quals porti a terme la recerca de minerals. Aquests dos documents constitueixen els primers passos per a la llicència d’investigació minera, que és competència de la direcció general d’Energia i Mines de la Generalitat. Aquesta conselleria va sotmetre la petició d’Ambar Technologies a informació pública l’estiu passat.

El promotor haurà d’obtenir un permís específic per investigar en sòl protegit de la Xarxa Natura

La recerca que planteja l’empresa no inclou l’excavació de pous ni sondatges de gran profunditat, segons van explicar fonts del departament de Territori i Sostenibilitat. En lloc d’això, preveu intentar detectar possibles jaciments de forma no invasiva, mitjançant tècniques de prospecció basada en l’anàlisi de camps electromagnètics. Tanmateix, l’àrea en què preveu portar a terme la investigació inclou terrenys protegits de la Xarxa Natura, en què serà necessari un permís addicional del departament de Territori. La conselleria va apuntar que ja ha informat els ajuntaments de Balaguer, Térmens i Menàrguens. S’ha de recordar que, a la capital de la Noguera, el Centre d’Interpretació de l’Or dóna a conèixer l’explotació de l’or a la conca del Segre al llarg de la història.

El projecte per buscar or i altres minerals a la Noguera se suma a altres iniciatives que estan en curs per localitzar i extreure metalls del subsòl lleidatà.

Entre aquests destaca el que impulsa Apollo Minerals Ltd. per buscar tungstè i or en 27,5 quilòmetres quadrats a Salau i que ha xocat amb oposició del territori als dos costats de la frontera (vegeu el desglossament). També hi ha un altre projecte per extreure cobalt a Baix Pallars. En canvi, un tercer expedient d’investigació minera a la vall Fosca ha caducat.

tracking