SEGRE

TURISME PONT DE LA PURÍSSIMA

El turisme desborda les pistes d'esquí i allau de visitants al patrimoni cultural i natural

Milers d’esquiadors omplen les estacions i els pàrquings de Boí Taüll i Port Ainé, de gom a gom || Cues de més d’hora i mitja als taxis a Aigüestortes i centenars de visites al romànic de la Vall de Boí

Una llarga cua de turistes esperava ahir per agafar un taxi a Aigüestortes a Espot.

Una llarga cua de turistes esperava ahir per agafar un taxi a Aigüestortes a Espot.TV3

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gran afluència de turistes al Pirineu amb motiu del pont de la Puríssima va desbordar ahir les pistes d’esquí i es va estendre al Parc Nacional d’Aigüestortes, les esglésies romàniques declarades patrimoni mundial de la Vall de Boí i altres elements del patrimoni natural i cultural de les comarques lleidatanes. Així doncs, una allau d’esquiadors superava al migdia la capacitat dels aparcaments de Port Ainé i Boí Taüll (vegeu el desglossament), i centenars de persones van agafar taxis per visitar el Parc Nacional. Una jornada de bon temps, amb sol i temperatures suaus, va esperonar les sortides del creixent sector del turisme que visita Lleida durant la campanya d’hivern sense posar-se uns esquís.

Uns quatre mil esquiadors van omplir l’estació de Boí Taüll, segons responsables del complex. Amb el pàrquing ple, els cotxes podien veure’s estacionats al llarg d’un tram de més de tres-cents metres de la carretera d’accés a les pistes de l’Alta Ribagorça, una situació que també es va donar a l’entrada a Port Ainé (vegeu el desglossament inferior). Per la seua banda, les esglésies romàniques de la Vall de Boí rebien uns nou-cents visitants, segons fonts municipals. Al llarg de la jornada van sortir d’aquest municipi més de tres-cents trajectes en taxis a Aigüestortes. Al sector d’Espot, s’havia de fer cua durant més d’una hora i mitja per poder pujar a un dels vehicles autoritzats per accedir a aquest espai protegit.

El trànsit d’automòbils particulars era també especialment intens al municipi de Sant Esteve de la Sarga per l’arribada de visitants al congost de Mont-rebei, un altre dels espais naturals més visitats de les comarques de Lleida durant els últims anys.

D’altra banda, a l’Alt Urgell van tornar a registrar-se retencions per accedir al Principat d’Andorra. Van començar a primera hora del matí a la carretera N-145 a les Valls de Valira, amb cues que al migdia van arribar als deu quilòmetres de longitud, fins a la rotonda de la Seu d’Urgell. La carretera CG1 a Sant Julià de Lòria va registrar també prop de quatre quilòmetres de retencions en sentit nord, informa C. Sans.

Lleida

L’estació d’esquí de Port Ainé a Rialp va rebre ahir 2.610 esquiadors en una jornada en què va predominar el bon temps i un estat òptim de la neu a les cotes altes. El complex hivernal va obrir 16,7 quilòmetres esquiables i des de les onze del matí es va tancar el pàrquing de la cota 2.000 i al cap de mitja hora es va tancar el de la cota 1.500 per l’afluència de visitants i els vehicles havien d’aparcar a la carretera d’accés a l’estació i els esquiadors havien d’anar caminant fins al telecadira que els porta a les pistes.

Ahir, l’arribada de nous turistes va ser notable al ser divendres, encara que la majoria van arribar al Sobirà dimecres i dijous per passar-hi el pont, segons van explicar. No obstant, responsables de l’estació van apuntar que el dia amb més afluència s’espera per avui ja que la previsió de la climatologia és bona.

El bon temps va afavorir que moltes famílies amb nens aprofitessin les instal·lacions per gaudir de la neu, fent excursions amb raquetes o practicant esquí al parc lúdic.

Els esquiadors van destacar el bon estat de la neu a les cotes altes de l’estació on s’acumulaven fins a cinquanta centímetres de neu pols. Per la seua part, a l’estació d’esquí d’Espot es van registrar més d’un miler d’esquiadors durant la jornada d’ahir i per avui se n’esperen mil més.

L’esquí nòrdic confia a superar els visitants de la passada temporada

Les estacions d’esquí nòrdic esperen superar aquest hivern els 76.000 visitants que van rebre la temporada passada, entre el desembre i l’abril. El fet que Lles i Tuixent-la Vansa obrissin de forma excepcional a començaments de novembre gràcies a les grans nevades contribueix a aquest optimisme. Aquesta última compta ara amb vint-i-cinc quilòmetres de pistes obertes així com circuits de raquetes i ha rebut més de 5.000 persones l’últim mes. Així mateix, Aransa ha obert per a usos turístics, com ja han fet les de Lles, Guils Fontanera, Sant Joan de l’Erm i Tavascan. La venda de forfets de temporada se situa en 1.300 davant 900 l’any passat.

Una llarga cua de turistes esperava ahir per agafar un taxi a Aigüestortes a Espot.

Una llarga cua de turistes esperava ahir per agafar un taxi a Aigüestortes a Espot.TV3

tracking