SEGRE

EMERGÈNCIES PERSONAL

Interior redueix de 45 a 23 els bombers per tanda a la província de Lleida

La vaga d’hores extres de funcionaris de Bombers ha forçat Interior a reduir el nombre d’efectius mínims per tanda i preveure el possible tancament provisional de parcs per una situació “extrema” i “excepcional”. A Ponent, es passa de 45 a 23 el mínim d’efectius per tanda i podrien tancar-se els parcs de Tàrrega, Mollerussa i Cervera.

Imatge del parc de Bombers de Mollerussa.

Imatge del parc de Bombers de Mollerussa.J. GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Interior ha reduït a la meitat el mínim de bombers que hi ha d’haver per tanda als parcs de Lleida, que passen de 45 a 23 efectius, i podria tancar provisionalment els recintes de Cervera, Mollerussa i Tàrrega per afrontar la vaga d’hores extres que estan portant a terme els funcionaris des del passat 10 de desembre. La mesura, que afecta tots els parcs de Catalunya, va entrar en vigor ahir atenent les extremes circumstàncies organitzatives actuals de falta de personal al cos i està prevista que sigui vigent fins al 15 de gener.

En una circular interna, el cap de Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha establert els criteris específics per àmbit territorial en què fixa els efectius mínims per a cada torn de vint-i-quatre hores en cada centre i alguns parcs es podrien tancar provisionalment “amb l’objectiu de preservar la seguretat del personal i evitar el col·lapse operatiu”. En el cas de la Regió d’Emergències de Lleida, la mesura afecta els nou parcs. Al de la capital del Segrià es passa d’un mínim de nou bombers a set. Balaguer passa de sis a quatre.

La situació afecta també els voluntaris, que diuen que “s’està jugant amb foc”

Als quatre del Pirineu (la Seu, Tremp, el Pont de Suert i Sort), el contingent mínim és de tres en lloc de quatre. Els més afectats serien els de Tàrrega, Mollerussa i Cervera, ja que, en el cas que fos necessari (menys de quatre efectius), es preveu tancar-lo temporalment. D’aquesta manera, el mínim per tanda passa de 43 bombers i dos comandaments a 23. També es veu afectat el parc de Solsona, que pertany a la Regió Central i passa de quatre a tres bombers per tanda. La direcció de Bombers diu que “es farà una distribució equilibrada al territori” si tanca provisionalment algun dels parcs lleidatans.

Els sindicats van denunciar la setmana passada que a les comarques de Lleida seria necessari un centenar de bombers més (ara n’hi ha tres-cents, aproxidament) i tres nous parcs. Asseguren que des de fa anys hi ha una falta de personal crònica a causa de l’envelliment de la plantilla, amb jubilacions incloses, i l’absència de noves promocions.

"Estem abocats al col·lapse i al caos estructural"

“Aquests nous efectius mínims de contingència ens aboquen al col·lapse i al caos estructural. És un desastre absolut”, va assegurar ahir el delegat de Comissions Obreres dels bombers a Lleida, Joan Biescas, que va afegir que “els anteriors ja eren insuficients però ara la garantia del servei és limitada i la capacitat de resposta a les emergències no serà l’adequada”. Tanmateix, Biescas va voler recordar que “no ens neguem a treballar, però hem dit prou i estem demostrant les carències estructurals que té el cos”. El representant de CCOO va sentenciar que “fa temps que aguantem una sobrecàrrega de feina que ens perjudica seriosament la salut”.

Aquesta complicada situació sembla que no tindrà solució a curt termini. I és que per avui els sindicats UGT, CCOO, CATAC, CSIF i COS han anunciat una roda de premsa a Barcelona en el marc de la qual informaran de noves mobilitzacions, així com una querella criminal que presentaran contra el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, per un presumpte delicte greu contra la seguretat dels treballadors.

Aquesta manca de mitjans i personal també repercuteix negativament en els bombers voluntaris. En aquest sentit, Josep Maria Alcalà, president d’Asbovoca, va assegurar que “el territori està descobert en cas que es donin diverses emergències simultànies, la direcció general està jugant amb foc”.

tracking