SEGRE

INFRAESTRUCTURES AEROPORTS

La Generalitat potenciarà usos industrials a l'aeroport d'Alguaire

La Generalitat descarta Alguaire per absorbir part del creixent trànsit de vols de passatgers que rep Catalunya i només considera utilitzar les pistes de Reus i Girona com a suport al Prat. Així es desprèn dels primers documents del futur pla d’aviació fins al 2030, que planteja “reconvertir” l’aeroport de Lleida per a usos industrials.

Imatge d’arxiu de viatgers l’hivern passat a l’aeroport lleidatà.

Imatge d’arxiu de viatgers l’hivern passat a l’aeroport lleidatà.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pla d’aviació que prepara la Generalitat exclou Alguaire com a opció per acollir el creixent trànsit d’avions de passatgers que rep Catalunya. Els primers documents d’aquesta planificació només contemplen Reus i Girona com a possibles reforços al Prat i, en el cas de Lleida, proposen “reconvertir” les instal·lacions actuals per a usos industrials. Es tracta d’un camí que ja ha emprès l’empresa pública Aeroports de Catalunya amb la incorporació de noves empreses durant l’últim any, encara que sense renunciar a aerolínies ni a vols xàrter.

Els primers documents del pla, que actualment es troba en informació pública, plantegen la necessitat d’elaborar una “proposta de reconversió” d’Alguaire com a “aeroport industrial” que s’haurà de perfilar en els pròxims mesos. Per ara només precisa que haurà d’incloure una “àrea de proves per a aeronaus” i un “espai formatiu”, la qual cosa representarà, apunten, una nova distribució de l’espai al recinte aeroportuari.

El primer esborrany del pla arriba després d’estudis que qualifiquen l’aeroport lleidatà de “prescindible”

En matèria de vols comercials, el pla de la Generalitat només estudia dos escenaris: una ampliació de les instal·lacions del Prat; o bé adoptar mesures per optimitzar el trànsit aeri de Barcelona i utilitzar les pistes de Girona i Reus com a reforç. Les conclusions provisionals defensen aquesta última pel cost menor i impacte ambiental. Val a assenyalar que els tres aeroports són de titularitat estatal. El d’Alguaire, l’únic aeroport propietat de la Generalitat juntament amb el de la Seu, ni tan sols s’esmenta al tractar sobre trànsit de viatgers.

Aquest primer esborrany del futur pla, que haurà de guiar les polítiques de la Generalitat en matèria aeroportuària fins a l’any 2030, arriben més d’un any després que diversos estudis encarregats pel Govern qualifiquessin de “prescindible” l’aeroport lleidatà i consideressin “inviable” dedicar-lo a vols de passatgers. Aquesta ha estat la seua principal activitat des de la seua inauguració a començaments de l’any 2010 i, fins fa poc, gairebé l’única. Fins ara mai s’ha utilitzat tampoc per a transport de mercaderies, una altra de les funcions que havien de justificar la inversió de cent milions d’euros necessària per construir l’aeroport durant la dècada passada.

Pel que fa a l’aeroport Andorra-la Seu, els primers documents ambientals del pla assenyalen que el risc d’impactes amb aus és “especialment sensible” en aquesta infraestructura i planteja la necessitat de mesures correctores. Per la seua part, l’aeròdrom de la Cerdanya figura només com una instal·lació per a l’aviació esportiva, davant el temor de veïns de la zona i col·lectius ecologistes que es convertís en un nou aeroport per a vols comercials.

El document recorda que en els últims anys s’ha clausurat l’aeròdrom d’Alfés i que no s’ha construït l’enllaç ferroviari previst anys enrere fins a l’aeroport d’Alguaire.

El gruix dels vols, a l’hivern i desviacions per boira

Els vols durant la temporada d’esquí suposen la major part del trànsit de viatgers que rep l’aeroport d’Alguaire, uns 30.000 a l’any. Tanmateix, el moment de més activitat coincideix amb les dates en què episodis de boira densa obliguen a tancar l’equipament. És el que ha passat les últimes dos setmanes, en les quals la falta de visibilitat ha obligat a desviar fins a Reus els avions del turoperador Neilson i els de l’aerolínia Jet2. La gran majoria dels esquiadors que aterren a Alguaire tenen com a destinació les pistes d’Andorra.

Formació, logística i altres activitats s’obren pas

La formació de pilots que l’empresa lituana BAA Training des del mes d’octubre ha disparat el nombre d’operacions a l’aeroport d’Alguaire, que va tancar l’any 2018 amb més de 5.000 enlairaments i aterratges, una xifra que duplica la del 2017. Les instal·lacions de Lleida han tornat a acollir proves a terra de prototips de drons de Singular Aircraft (la normativa espanyola impedeix per ara fer-los volar) i dos companyies han utilitzat Alguaire com a estacionament d’avions de llarga durada. Aquest any s’haurà d’estrenar també com a base d’activitat logística.

tracking