SEGRE

EMERGÈNCIES NEGLIGÈNCIA

Multa de 9.866 € per inventar-se un ofegament a Torres de Segre

Va trucar al 112 perquè rescatessin del riu la dona, però va resultar que no era cert

Imatge ahir del riu Segre al seu pas per Torres de Segre.

Imatge ahir del riu Segre al seu pas per Torres de Segre.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Interior ha imposat una multa de 9.866,51 euros a un lleidatà que el mes d’abril de l’any passat es va inventar l’ofegament de la seua dona al riu a Torres de Segre i va provocar que els Bombers de la Generalitat despleguessin un dispositiu de rescat en què fins i tot va participar un helicòpter. La direcció de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha iniciat el procediment per cobrar l’operatiu després que a l’informe dels Bombers es determinés que es va tractar d’un fals avís. És la segona negligència que Interior cobrarà a Lleida i el novè cas que hi ha a Catalunya des de l’1 d’octubre de l’any 2009.

Els fets van tenir lloc el 24 d’abril del 2018 quan un home va trucar al 112 per alertar que la seua dona s’estava ofegant després de caure al riu amb dos persones més que s’havien tirat per rescatar-la. Els Mossos d’Esquadra van localitzar la dona una hora després al seu lloc de treball.

La Generalitat ha tramitat nou casos des del 2009, dos dels quals a les comarques de Lleida

Els Bombers van rebre l’avís de l’emergència a les 16.50 hores de la tarda i van iniciar la recerca per terra i aire al tram entre Torres de Segre i Aitona. No van ser desactivats fins a les 18.10 hores de la tarda. En el dispositiu del rescat, que va resultar ser fals, hi van participar tres dotacions i un helicòpter, la qual cosa va implicar una despesa de 9.866,51 euros.

Els Bombers de la Generalitat sempre s’activen en tots els rescats i salvaments en què se sol·licitin sense qüestionar-ne la veracitat. Poden derivar en sanció aquells en què es detecti una negligència amb tres supòsits: en zones assenyalades com a perilloses o d’accés prohibit, si les persones rescatades no porten l’equipament adequat i si la persona que sol·licita el servei no té un motiu justificat, com en aquest últim cas.

COST DELS RESCATS

41,35 euros per hora de bomber

Cada efectiu del cos suposa un import de 41,35 euros per hora de servei. 

  • 53,70 euros per hora de vehicle

    Cada dotació (camió, autoescala, totterreny) representa un import de 53,70 euros. 

  • 3.120,1 euro/hora d’helicòpter

    Els mitjans aeris, en aquest cas els helicòpters de rescat, costen 3.120,10 euros cada hora.

  • La primera sanció: 1.229 euros per una imprudència a Rufea El primer rescat cobrat per negligència a Lleida va tenir lloc el maig del 2013 quan es va multar el conductor d’un vehicle que va quedar atrapat al riu Segre a la partida de Rufea. L’informe d’Interior va determinar que va ser motivat perquè el vehicle va travessar de forma imprudent el riu. Encara que la factura inicial del servei va ser de 988 euros, l’afectat va acabar pagant més de 1.200 euros pels recàrrecs al no abonar la multa de forma voluntària. Hi van treballar vuit bombers i cinc vehicles.

    tracking