SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Impulsen a Lleida les primeres centrals solars sense primes a l'abaratir-se els panells

Una de gairebé acabada a Talarn i una altra en tramitació a Almacelles després d’anys sense projectes d’aquest tipus || El cost d’una instal·lació és un 80% inferior que fa una dècada i el preu de la llum, més car

La planta fotovoltaica que entrarà en funcionament a Talarn les properes setmanes.

La planta fotovoltaica que entrarà en funcionament a Talarn les properes setmanes.AE3000

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una gran instal·lació de panells solars està gairebé acabada a Talarn i començarà a generar electricitat les properes setmanes, mentre que la Generalitat tramita el projecte d’un empresari d’Almacelles per construir-ne una altra en aquest municipi. Són plantes de gran mida, les primeres després de més de cinc anys sense projectes d’aquest tipus.

També són pioneres a Catalunya al ser les primeres concebudes per ser rendibles venent energia a preu de mercat, sense les primes a les renovables que estableix l’Estat. El departament d’Empresa, per la seua part, espera rebre altres projectes similars a Lleida els mesos vinents.

El departament d’Empresa espera tramitar projectes similars a Lleida en els propers mesos

Les grans superfícies de panells solars havien proliferat a Lleida entre el 2008 i el 2013. Tanmateix, retallades de l’Estat van frenar en sec nombrosos projectes d’energies netes el 2012. A partir d’aquesta data, els pocs que es van fer realitat van ser els que ja tenien autorització i una prima assignada per la venda d’electricitat abans de la tisorada. És el cas de la termosolar de les Borges, la central fotovoltaica d’Isona i el parc eòlic de la Serra del Vilobí II, a Tarrés.

L’empresa AE3000 de Mollerussa ha dissenyat i tramitat les plantes que dos empreses diferents promouen a Almacelles i Talarn. L’enginyer industrial i responsable de la firma del Pla, Jordi Pellicer, va explicar que dos factors fan possible que siguin rendibles sense primes. En primer lloc, el fet que les plaques fotovoltaiques s’han abaratit un 90% respecte als preus del 2008, mentre que també ho han fet altres components, encara que en menor mesura. “En total, el cost de construir una planta és ara fins a un 80% menor que fa deu anys”, va apuntar Pellicer. El segon factor, va afegir, és que els preus de mercat de la llum han pujat.

La planta de Talarn és una de les adjudicatàries de la subhasta d’energies renovables que l’Estat va dur a terme el 2017. No rebrà primes, però podrà optar a compensacions de l’Estat si el preu de mercat no n’assegura la rendibilitat. En canvi, la d’Almacelles no comptarà amb aquesta garantia. En lloc d’això, el propietari vendrà l’energia a un preu acordat amb una comercialitzadora elèctrica.

Per la seua part, el director dels serveis territorials d’Empresa a Lleida, Ramon Alturo, va valorar com “una bona notícia” que l’evolució del mercat permeti que projectes d’energies renovables no depenguin de primes fixades per decret.

tracking