SEGRE

TRIBUNALS CAS BOREAS

La investigació per les adjudicacions a la Diputació es prorroga 18 mesos per complexa

Ho ha acordat la jutge després que ho sol·licités la Fiscalia davant del volum de les diligències || El sumari reuneix 5.000 folis i s’indaguen suposats delictes de l’expresident Joan Reñé i altres càrrecs

Un moment de les detencions practicades pels Mossos el 2 d’octubre a la seu de la Diputació.

Un moment de les detencions practicades pels Mossos el 2 d’octubre a la seu de la Diputació.OSCAR MIRON

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La jutge que investiga la presumpta trama de corrupció al voltant de la Diputació de Lleida ha acordat l’ampliació del termini d’instrucció del cas Boreas després de declarar la causa complexa. Així ho ha determinat la titular del jutjat d’Instrucció 1 de Lleida després que ho sol·licités la Fiscalia, segons van informar ahir fonts judicials. En aquest cas s’investiga l’expresident de la institució Joan Reñé, altres càrrecs i empresaris. La llei d’Enjudiciament Criminal determina que les diligències d’instrucció s’han de practicar en el termini màxim de sis mesos. Malgrat això, també estableix que es pot ampliar fins a divuit mesos més si es consideren complexes i no han pogut completar-se, com en aquest cas. Això no vol dir que la instrucció es demori necessàriament un any i mig, ja que si es considera que s’ha acabat pot tancar-se abans sense que s’arribi a esgotar aquest termini.

El cas Boreas està dividit en diferents causes (ramificacions) en què la principal és la que està relacionada amb l’adjudicació d’obra pública. El sumari del cas té quinze volums i prop de 5.000 folis i compila els resultats d’una llarga investigació de tres anys, amb escoltes policials incloses de les converses entre els principals investigats i tercers, i apunta a presumptes irregularitats en adjudicacions d’obres de la Diputació en connivència amb un lobby d’empreses que es reunien en el que un testimoni va anomenar La Taula, que concertaria una fórmula de distribució dels contractes d’obra pública.

Tres mesos i mig després que es practiquessin els escorcolls, la jutge no ha citat a declarar encara els 24 investigats. Aquest podria ser el següent pas previ a la conclusió de la instrucció. Després, si la jutge no arxiva el cas, portarà a judici els investigats. En aquest cas, dirà qui hi cita i per quins càrrecs.

Una operació amb vint detencions d’unes hores i efectes polítics L’operació Boreas es va saldar el 2 d’octubre passat amb vint detencions, entre les quals les de l’expresident de la Diputación Joan Reñé, la cap d’Organització i Gestió de la corporació provincial, Marlen Minguell, l’enginyer en cap de Vies i Obres, Enrique Regaño, i Ramon Lleonart, assessor de la corporació per al desenvolupament d’infraestructures. Les detencions es van produir a primera hora del matí i a la tarda els Mossos van suspendre els arrestos, que tan sols van durar unes hores, i alguns dels detinguts es van negar a declarar. L’operació va derivar en una greu crisi al PDeCAT i es va saldar amb la dimissió de Reñé com a president de la Diputació al cap de deu dies i el debat obert sobre la presidència del partit a les comarques del pla. En aquest sentit, segueixen les negociacions entre la directiva de Lleida amb la direcció nacional del PDeCAT per al relleu de Reñé al capdavant del partit.

tracking