SEGRE

TRIBUNALS JUDICI

Els Rurals han rebut trenta amenaces des del doble crim d'Aspa el 2017

Una trentena d’amenaces, però cap agressió física. Aquest és el balanç de la conflictivitat que han viscut els Agents Rurals des del doble assassinat de dos companys al vedat de caça d’Aspa el 2017. L’objectiu és aprovar aquest any el reglament amb més mesures de protecció. El judici per la tragèdia comença dilluns que ve.

Imatge de la reconstrucció del doble crim amb l’autor confés Ismael Rodríguez Clemente al vedat de caça d’Aspa.

Imatge de la reconstrucció del doble crim amb l’autor confés Ismael Rodríguez Clemente al vedat de caça d’Aspa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals han rebut una trentena d’amenaces des del doble crim d’Aspa, quan un caçador va matar a trets dos agents a l’anar a fer una inspecció. Segons va informar la direcció general del cos, arran d’aquest succés es va crear un canal de comunicació d’accidents i agressions per valorar el grau d’“incidencialitat” dins del cos. Encara que des del gener del 2017 no s’ha registrat cap agressió física, els rurals sí que han estat diana de trenta amenaces: divuit el 2017 i una dotzena al llarg de l’any passat. D’aquestes, només cinc van ser per part de caçadors.

Després de l’assassinat de Xavier Ribes i David Iglesias el 21 de gener del 2017, l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya (ASPARC) i CCOO van fer un informe en el qual van recopilar situacions de confictivitat de tot tipus que havien viscut efectius del cos. En només dos mesos, en van rebre 255, de les quals 45 eren de comarques de Lleida. Des d’amenaces de mort fins a insults, agressions i humiliacions. Casos que en realitat són molts més i que havien passat desapercebuts fins als fets d’Aspa. Com ja va publicar SEGRE, en dos dècades els Agents Rurals de les comarques de Ponent havien patit mig centenar d’agressions, amenaces i insults.

La comunicació dels incidents és un dels canvis que va fer el departament d’Agricultura arran de la tragèdia. També va augmentar les mesures de seguretat dels rurals, amb formació a l’Institut de Seguretat de Catalunya i la dotació de carrabines i armilles antibales per a les inspeccions de caça, sempre en grups de tres persones. Tanmateix, una part majoritària del col·lectiu exigeix a la direcció general que aprovi el reglament d’armes que els permetrà anar amb armes curtes i defenses extensibles en cas que sigui necessari. El responsable de la direcció general, Marc Costa, ja va assegurar SEGRE que la previsió és que el decret s’aprovi aquest any i que es valorarà en quina mena d’actuacions són necessàries. De moment, compten amb el permís de la Guàrdia Civil per renovar mig centenar de carrabines.

Set homes i dos dones van ser escollits ahir per formar part del jurat popular que jutjarà l’autor confés del doble crim d’Aspa a partir de dilluns que ve. Les parts també van elegir dos homes més com a substituts en aquest jurat. La vista a l’Audiència de Lleida començarà just el dia en què es compleixen dos anys de la tragèdia i està previst que s’allargui, com a mínim, fins dimecres, amb la previsió que el jurat pugui començar a deliberar dijous.

La Fiscalia considera que Ismael Rodríguez Clemente, un caçador de 28 anys de Vacarisses (Vallès Occidental), és culpable de dos delictes d’assassinat, un d’atemptat contra l’autoritat i un altre de tinença il·lícita d’armes, pels quals demana que se li imposi quaranta-vuit anys i quatre mesos de presó. Les acusacions particulars eleven la petició fins als cinquanta-un anys. Segons assenyala la Fiscalia, el jove estava caçant al vedat d’Aspa quan les dos víctimes, els rurals lleidatans Xavier Ribes i David Iglesias, de quaranta-tres i trenta-nou anys, s’hi van atansar per a una inspecció i els va assestar dos trets a cadascun. Trets que, segons les acusacions, va disparar amb una escopeta de la qual no tenia llicència i que estava a nom d’un amic. Precisament aquest últim, Miguel Ángel F.S., també s’asseurà al banc dels acusats a partir de dilluns com a suposat cooperador necessari.

La vista començarà dilluns amb la lectura dels escrits d’acusació i al·legacions de les parts abans de donar pas a la declaració dels acusats i el testimoni de sis agents dels Mossos d’Esquadra. Per dimarts està prevista la declaració de cinc mossos més, deu testimonis i les pericials forenses. Dimecres serà el torn de més proves pericials i els informes de balística, a banda de les conclusions i informes de les parts.

tracking