SEGRE

JUSTÍCIA ATENCIÓ

Gairebé mil ordres de protecció a víctimes d'un delicte en un any, la majoria dones

Les oficines d’acompanyament de la Generalitat van atendre l’any passat 986 persones, un 34,5 per cent més que el 2017 || Nou de cada deu havien patit maltractament en l’àmbit de la parella o familiar

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els jutjats lleidatans van dictar l’any passat prop de mil ordres de protecció a persones que havien estat víctimes d’un delicte, la majoria dones que havien denunciat maltractament en l’àmbit de la parella o familiar. En el conjunt del 2018, l’Oficina d’Atenció a la Víctima de Delicte (OAVD) va atendre a 1.021 persones, a les quals va oferir atenció i assessorament abans i després del judici. Una xifra rècord en tota la sèrie de l’oficina de Lleida i que suposa un augment del 23,7 per cent respecte a l’any anterior. D’aquestes víctimes, els jutjats van dictar un total de 986 resolucions amb ordres de protecció, 253 més que el 2017. La majoria, el 93 per cent del total, van ser a dones que havien estat víctimes de maltractament per part de les seues parelles o exparelles.

Entre les mesures de protecció adoptades, la més habitual és l’ordre d’allunyament o comunicació amb la víctima i l’ingrés a la presó. També es van dictar 186 resolucions judicials en les quals el condemnat va haver de fer treballs comunitaris i en 43 casos més, el jutge li va prohibir atansar-se a un lloc en concret. Així mateix, es van resoldre 22 mesures de localització permanent i només tres en què obligava l’autor del delicte a realitzar un programa formatiu. Les Oficines d’Atenció a la Víctima de Delicte són un servei gratuït que ofereix atenció, suport i orientació a les víctimes i persones perjudicades per un delicte o falta. La majoria dels serveis són a víctimes de violència de gènere, per la qual cosa les ordres de protecció acostumen a ser a dones que han patit maltractament, tant en l’àmbit de la parella com en el familiar. El 2018, l’oficina de Lleida va portar a terme més de 3.600 actuacions, que inclouen les primeres acollides, informació i assessorament jurídics, seguiment del cas, intervenció psicològica, acompanyament en el judici, actuacions indirectes i mesures de protecció. L’any passat, setanta-nou víctimes van sol·licitar l’acompanyament durant el judici, davant les vint-i-un d’un any abans. L’objectiu és ampliar l’atenció a la víctimes més enllà de la violència masclista, per delictes com robatoris o amenaces.

Tres detinguts per agredir la parella en només 24 hores a Lleida

La Guàrdia Urbana ha detingut tres homes acusats d’agredir les seues parelles en menys de vint-i-quatre hores a la capital del Segrià. Dos de les actuacions es van portar a terme divendres a la nit i l’altra, ahir. La primera va tenir lloc a l’avinguda del Segre. Els agents van rebre l’avís que un home estava agredint la seua parella en ple carrer. Quan van arribar, van trobar la víctima, que va ser atesa al mateix lloc de l’agressió, i va presentar la denúncia contra la seua parella. Els agents van arrestar un home de 33 anys i es va activar el protocol d’atenció a víctimes de violència masclista. Poc després, la Urbana va rebre un altre avís per una baralla en un domicili del carrer Unió. També es tractava d’una agressió masclista, en què la víctima va denunciar que la seua parella l’havia pegat. Després d’atendre-la al lloc i presentar la denúncia, els agents van arrestar un home de 55 anys per un delicte de violència en l’àmbit de la llar i es va activar el protocol d’atenció a la víctima. L’última detenció es va produir ahir sobre les sis de la tarda, quan la Urbana va rebre un nou avís alertant d’una baralla en un habitatge del carrer Parra. La dona, que va denunciar que la seua parella l’havia agredit, va ser traslladada pels agents al CAP al presentar una ferida oberta, tot i que el seu estat no era de gravetat. Després d’activar el protocol, la Urbana va arrestar la seua parella, un home de 36 anys, per un delicte de violència masclista.

tracking