SEGRE

TRIBUNALS JUDICI PEL DOBLE CRIM D?ASPA

"Va disparar a matar als rurals perquè temia que li requisessin l'escopeta"

Els Mossos diuen que les víctimes “no van poder defensar-se” davant del caçador

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Va disparar a matar als rurals perquè no volia que li requisessin l’arma, que era molt cara, i perquè era conscient que no tenia llicència.” Així de contundents es van mostrar ahir els agents dels Mossos d’Esquadra que van declarar en la primera jornada del judici que se celebra a l’Audiència Provincial de Lleida contra el caçador Ismael Rodríguez Clemente, que va confessar el 2017 que va matar els rurals Xavier Ribes, de 43 anys, i David Iglesias, de 39, tots dos de Lleida, morts a trets al vedat de caça d’Aspa fa dos anys.

«El caçador reacciona disparant perquè té por que li requisin l’arma» «Van ser trets molt precisos a zones vitals. Els rurals no van tenir cap oportunitat» Cap de la investigació dels Mossos d’Esquadra «Em vaig girar, vaig veure l’escut dels rurals i em vaig quedar en blanc. No recordo res més» «No sé si vaig disparar. Em vaig espantar al sentirlos i sabia que no tenia la llicència en vigor» Ismael Rodríguez Clemente. Acusat

El cap de la investigació dels Mossos va declarar ahir en el judici que no tenen cap dubte que va ser un doble assassinat i que el caçador va efectuar trets “molt precisos” i a “molt curta distància” que “no van donar cap possibilitat de defensa” a les víctimes.

Els dos rurals presentaven dos trets cada un, cosa que indica, segons la policia catalana, que l’acusat va recarregar l’arma. L’explicació, al seu parer, és que “va disparar perquè tenia por que li requisessin l’arma”, de la qual no tenia llicència, a l’estar caducada, i que estava a nom d’un amic. Aquest últim també s’asseu al banc dels acusats imputat per un delicte de cooperador necessari en tinença il·lícita d’armes.

La sala va poder escoltar ahir la trucada que va fer el caçador al 112 després de la mort dels rurals, més de 40 minuts després dels fets. “Els agents són morts, els dos. He sigut jo”, va assegurar l’acusat a l’operadora d’Emergències. Segons el cap de la investigació policial, l’escopeta homicida, amb un cost de 2.500 euros, només pot disparar tres trets de forma consecutiva, i les víctimes presentaven dos trets cada una.

“Això indica que va recarregar l’arma, ja que no estava modificada. Tenia intenció de matar”, va assenyalar el cap de la investigació policial. El relat del mosso indica que els fets van ocórrer quan els rurals es van atansar al caçador al vedat. “Li van dir hola, es van identificar i ell va respondre disparant-los”, va assenyalar l’agent.

També va destacar que les víctimes no van tenir “cap possibilitat” de defensa perquè l’actuació del caçador els va agafar per sorpresa.

“Ni tan sols van poder accionar el botó d’emergències que portaven al cinturó”, va assenyalar l’agent. Així mateix, el sergent encarregat de la unitat de delictes violents dels Mossos va declarar que l’acusat els va dir que havia disparat de “forma instintiva” i que no s’explicava per què ho havia fet, però que en cap moment els va dir que no recordava els fets. Per la seua part, el cap de torn dels Mossos, que va ser dels primers a arribar a l’escena del crim, va assenyalar que l’actitud de Rodríguez era “molt freda” i que no estava nerviós. “Era com si no hagués passat res, com si no acabés de matar dos persones”, va relatar.

Després dels informes previs de les parts, que es van allargar durant gairebé tres hores, va arribar el torn a l’acusat. Ismael Rodríguez va explicar amb múltiples detalls com havia arribat al vedat de caça d’Aspa, encara que de forma sorprenent va assenyalar ahir que només recorda que se li van atansar els agents, però no que els disparés. “Em van espantar, perquè van venir per l’esquena, i no sé per què vaig reaccionar així”, va declarar. Per explicar-ho, va dir que fa temps que pateix “llacunes” i “pèrdues de memòria” per una “espècie d’epilèpsia”, que mai li havia estat diagnosticada ni tractada. Tanmateix, els mossos que van declarar ahir van dir que l’acusat mai els va parlar d’aquestes llacunes i en tot moment havia dit que ell havia matat els rurals.

Així mateix, el caçador va reconèixer que sabia que no podia caçar, perquè tenia la llicència caducada, i que l’escopeta que portava no estava al seu nom. En la seua declaració també va admetre que ja havia tingut dos “topades” prèvies amb els Rurals, el 2010 i el 2013, que van acabar en sanció per anar amb l’arma per un camí i utilitzar elements prohibits.

La Fiscalia manté la seua acusació per dos delictes d’assassinat, així com les acusacions particular i popular (demanen entre 48 i 51 anys de presó), mentre que la defensa va demanar l’absolució amb mesura de seguretat a l’al·legar que pateix una patologia mental. Avui seguirà el judici. 

Els dos acusats, amb Ismael Rodríguez Clemente a la dreta, ahir en el primer dia de judici a l’Audiència Provincial de Lleida.

Els dos acusats, amb Ismael Rodríguez Clemente a la dreta, ahir en el primer dia de judici a l’Audiència Provincial de Lleida.ÒSCAR MIRÓN

Els dos acusats, amb Ismael Rodríguez Clemente a la dreta, ahir en el primer dia de judici a l’Audiència Provincial de Lleida.

Els dos acusats, amb Ismael Rodríguez Clemente a la dreta, ahir en el primer dia de judici a l’Audiència Provincial de Lleida.ÒSCAR MIRÓN

tracking