SEGRE

ESNOTICIA

La neu arriba a nou comarques i anima l'esquí, que assegura la temporada

La primera gran nevada en el que va d’hivern va deixar en punts del Pirineu més de mig metre de gruixos i permetrà que totes les pistes d’esquí, incloses les de nòrdic, afrontin amb garanties la resta de la temporada. La nevada d’ahir va afectar 50 trams de carretera i va motivar la suspensió de 47 rutes de transport escolar, la qual cosa va afectar 551 nens.

La piragüista Núria Vilarrubla esquaint pels carrers de la Seu.

La neu arriba a nou comarques i anima l'esquí, que assegura la temporadaCynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La d’ahir va ser la nevada més important de la temporada i va deixar fins a mig metre de neu nova en alguns punts del Pirineu, la qual cosa permetrà que a partir d’avui l’esquí alpí ampliï els dominis gairebé al 100 per 100 i el nòrdic pugui arrancar. De les set estacions d’esquí de fons, només Tuixent funcionava fins ara amb normalitat i la resta estava obert únicament per a usos turístics. Les estacions donen per assegurada la temporada i el sector hoteler va confirmar que les reserves s’han començat a animar, per exemple, a l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran. En canvi, el president de la Federació d’Hostaleria, Josep Castellarnau, va dir que en el cas del Sobirà el tancament del port de la Bonaigua ahir per risc d’allaus manté l’expectativa en l’aire.

La nevada va ser intensa a les comarques de muntanya. Tant, que va dificultar el trànsit en mig centenar de trams de carretera entre la xarxa viària de la Generalitat i la de la Diputació. D’aquests, dos van quedar tallats fins a nou avís: a part de la Bonaigua (C-28) entre Naut Aran i la Peülla, l’accés al pla de Beret (C-142b). A la resta va ser necessari l’ús de cadenes per circular. A més, al llarg del dia va quedar prohibit el pas de camions articulats, vehicles pesants o de tercera categoria a l’N-145 de la Seu d’Urgell a Andorra; l’N-230 de Vilaller a Vielha, i l’N-260 al port del Cantó i a Sarroca de Bellera. Al tancament d’aquesta edició continuava nevant a Aran i el Sobirà, de forma que la situació semblava complicar-se.

Veïns de la Seu, entre ells la piragüista Núria Vilarrubla, van esquiar pels carrers del municipi

El temporal va obligar a suspendre 47 rutes de transport escolar, per la qual cosa, malgrat que cap escola va tancar, fins a 551 alumnes es van quedar sense anar a classe. A l’Alt Urgell, on la nevada va ser copiosa, el consell va avançar l’hora de sortida de les escoles, la qual cosa va afectar 356 alumnes més.

Responsables de l’estació de Boí Taüll van avançar que després de la nevada, que va deixar fins a 50 centímetres en cotes altes, van reforçar els treballs per preparar l’estació de cara al cap de setmana amb l’objectiu d’obrir entre el 80 i el 90% de la superfície. Entorn de l’estació les trucades reservant plaça turística es van disparar.

Al Sobirà, Port Ainé i Espot van rebre de 40 a 70 centímetres de neu nova i preveuen obrir el 100% de l’estació després de la que consideren “l’única nevada” després de la d’octubre, que va permetre obrir la temporada de forma avançada. La previsió per al cap de setmana és, a més, de bon temps.

A Port del Comte treballen en la mateixa línia. Al Solsonès, la nevada va provocar que un transport escolar procedent de Castelldefels i Santa Maria de Palautordera en direcció a Port del Comte quedés aturat a la carretera a Lladurs. Els conductors van avisar el 112, que va enviar una màquina llevaneu per aclarir el camí i seguir la marxa amb els 101 alumnes a bord. També diversos escolars es van quedar sense classe d’esquí al no poder accedir a Baqueira. A l’Alt Urgell, les escoles que tenien programades activitats de neu a les estacions d’esquí van optar per anul·lar les activitats, informa C.Sans. Quant a l’esquí nòrdic, a partir d’avui comença la temporada (tret de Tuixent, ja oberta, i Virós, on un canvi de gestor manté la incògnita).

A les capitals del Pirineu, la nevada va ser també copiosa i es van acumular gairebé 30 centímetres a Vielha, més de 22 a la Seu i uns 20 a Sort. A la capital de l’Alt Urgell, la neu va convertir el dia d’ahir en una jornada lúdica per a molts veïns, que van aprofitar per esquiar pels carrers de la Seu, alguns empesos per tracció mecànica. Els més aventurers van assegurar que “cada vegada que neva amb aquests gruixos no dubtem a sortir a disfrutar”. Fins i tot la piragüista Núria Vilarrubla va acabar els entrenaments habituals al canal del Parc del Segre, es va afegir a la iniciativa i es va calçar els esquís. A la ciutat, el pla d’actuació va implicar 37 persones de les brigades municipals, 3 vehicles pesants (retroexcavadores), 1 pickup amb pala i 8 noves màquines manuals llevaneu per a les voreres.

A la Segarra, la neu va tenyir els pobles del nord durant el matí i va deixar d’un a dos centímetres, suficients per activar els dispositius per a la neteja de carreteres. Va caure a Sant Guim de Freixenet, Talavera, Torà, Biosca i Guissona, però el sol del migdia va fulminar la prima capa blanca.

En nuclis de l’Urgell com la Donzell i Mafet, a Agramunt, van registrar alguna nevada. Va nevar amb certa intensitat entre les 8 i les 10 del matí. Entre Cervera i la Panadella, tant a l’A-2 com a l’antiga N-II, a primera hora del matí quatre màquines abocaven sal sobre l’asfalt, informen S.T. i X.S.

Protecció Civil va rebre més de setanta trucades derivades del temporal, mentre que els ajuntaments van activar plans municipals per netejar els carrers i reforçar la seguretat.

tracking