SEGRE

Ismael Rodríguez, culpable de doble assassinat

Ismael Rodríguez, després d'escoltar el veredicte del jurat popular.

Ismael Rodríguez, culpable de doble assassinatAmado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jurat popular ha declarat culpable d’un delicte de doble assassinat Ismael Rodríguez per haver disparat mortalment als agents rurals Xavier Ribes i David Iglesias el 21 de gener de 2017 en un vedat de caça d’Aspa. El jurat popular creu que el delicte d’assassinat es va realitzar amb traïdoria, ja que les víctimes no van poder defensar-se en el moment dels fets, encara que considera que Rodríguez no va disparar amb la intenció d’amagar un altre possible delicte de tinença il·lícita d’armes. Així mateix, el jurat ha decidit aplicar un atenuant per confessió en provar que va ser el mateix acusat qui va trucar als serveis d’emergències.

El jurat popular no ha considerat que l’acusat tingués algun problema psicològic en el moment dels fets que el conduïssin a cometre els assassinats, ja que, tal com s’ha desprès de l’exposició de la portaveu, no s’ha pogut confirmar tal extrem durant les proves aportades durant el judici celebrat aquesta setmana a l’Audiència de Lleida.

Davant del veredicte del jurat, el ministeri públic ha sol·licitat que se li imposi a l’acusat una pena de 22 anys i sis mesos de presó per cada víctima, per dos delictes d’assassinat, i mig any més per un delicte de tinença il·lícita d’armes. En total, la Fiscalia demana 45 anys i sis mesos de presó, en haver rebaixat la proposta inicial de 48 anys després que el jurat popular no hagi tingut en compte un suposat encobriment de cap altre delicte i en aplicar també un atenuant per confessió.

Per la seua part, l’acusació particular es manté en la seua petició de 25 anys de presó per cadascun dels delictes d’assassinat, en no aplicar-li l’atenuant per confessió, ja que considera que Rodríguez va trucar al 112 pressionat pels seus companys de caça.

L’acusació particular també demana un any més pel delicte de tinença il·lícita d’armes, és a dir, un total de 51 anys de presó.

Finalment, la defensa ha sol·licitat una pena de 20 anys per cada delicte d’assassinat, més sis mesos per tinença il·lícita d’armes.

En relació amb l’altre acusat, l’amic al nom del qual estava l’escopeta amb què Rodríguez va cometre el crim, el jurat popular ha dictat una pena d’un any de presó i quatre de prohibició de tinença d’armes.

El jutge de l’Audiència de Lleida haurà de dictar ara la pena per a l’acusat, una vegada conegut el fallo del jurat popular.

L’advocat de l’acusació particular ha declarat a la sortida dels jutjats, després de conèixer-se la sentència del jurat popular, que no estan "plenament satisfets, però sí conformes".

El judici va començar dilluns a l'Audiència de Lleida amb la declaració de l’acusat, que va afirmar que es va quedar en blanc i que no recordava el que havia succeït quan es va trobar amb els dos membres dels Agents Rurals, Xavier Ribes, de 43 anys, i David Iglesias, de 39, tots dos de Lleida. El cap de la investigació dels Mossos va declarar que no tenen cap dubte que va ser un doble assassinat i que el caçador va efectuar trets “molt precisos” i a “molt curta distància” que “no van donar cap possibilitat de defensa” a les víctimes. També ho van ratificar els forenses, que van explicar que els 4 trets (que indiquen que el caçador va recarregar l’escopeta) es van fer a molt curta distància, d’entre un i vuit metres, i després els va rematar.

Les acusacions entenen que van ser sengles assassinats amb què el caçador volia ocultar que no tenia llicència i evitar que li retiressin l’escopeta. Creuen que, a més, hi va haver acarnissament.

En canvi, la defensa va mantenir la tesi de l’homicidi perquè l’acusat “no va poder controlar els seus impulsos” arran d’un suposat trastorn que presentaria.

Tanmateix, els neuròlegs van explicar que Ismael Rodríguez sabia el que feia quan va disparar i va matar els agents. També van descartar que el caçador pateixi l’epilèpsia que al·lega l’advocada i, sobre les “absències” que diu patir, els experts van assenyalar que en qualsevol cas aquestes serien de segons i en aquestes no hauria pogut disparar una arma. Un pèrit de la defensa va dir que l’acusat pateix “un trastorn explosiu”.

tracking