SEGRE

SEGURETAT REPORTATGE

Les armes divideixen els Rurals

Xifren en un 90% els efectius que reclamen més mesures d’autodefensa i protecció || El doble crim d’Aspa augmenta la sensació d’“indefensió”

L’Agrupació d’Agents Rurals de CCOO es va manifestar dilluns passat abans de l’inici del judici d’Aspa.

L’Agrupació d’Agents Rurals de CCOO es va manifestar dilluns passat abans de l’inici del judici d’Aspa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El doble crim d’Aspa ha obert una bretxa “irreparable” al cos dels Agents Rurals després de la pèrdua de Xavier Ribes i David Iglesias a mans d’un caçador, declarat culpable d’assassinat per un jurat popular divendres passat. El cos es troba actualment dividit per l’ús de les armes per a una protecció més gran dels agents, ja que una part important denuncia la “indefensió” a la qual s’enfronten en el seu treball diari. El debat arriba, principalment, per l’ús d’armes curtes, ja que des dels fets d’Aspa el mes de gener de l’any 2017 els Rurals fan les inspeccions de caça armats amb carrabines (escopeta) i amb armilles antibales.

Sobre aquest fet, l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya xifra en el 90 per cent els agents que consideren necessari disposar de més elements de protecció i de formació i que només un 3,4 per cent rebutgen dotar d’arma els rurals. Una xifra que extreuen d’una enquesta duta a terme després del doble crim d’Aspa amb la participació d’un total de 183 agents dels 482 que es troben en actiu en el conjunt de Catalunya.

Per als Rurals, són els controls de circulació motoritzada, inspeccions de caça i pesca i furtius

Segons aquestes dades, gairebé tots els enquestats són favorables que els Agents Rurals disposin d’armes de defensa i formació per a ús amb seguretat, amb paritat d’opinions sobre si les han d’utilitzar tots els efectius o només aquells que facin tasques inspectores de risc. La mesura més avalada és que només es doti d’arma en determinats serveis que puguin implicar més risc d’agressió, com els controls de circulació motoritzada, caça major i menor, serveis d’antifurtivisme i les inspeccions de pesca. Segons l’enquesta, gairebé tots els agents que van respondre havien tingut experiències de risc, sent els més habituals els intents de fugida per part de l’infractor, insults i amenaces verbals.

El 30 per cent dels enquestats parlen d’amenaces amb arma blanca, de foc o bé agressions físiques directes. A la reclamació d’una major formació i més mesures de seguretat per als Rurals s’uneix el sindicat Comissions Obreres, que considera que estan “indefensos” i exigeixen a la Generalitat que compleixi els compromisos adquirits amb el cos després del doble crim d’Aspa.

En el costat contrari se situa la secció sindical de CATAC, que defensa que els Agents Rurals són un cos civil i no policial i assenyala que la majoria dels agents no vol portar porres ni manilles en les seues actuacions, i molt menys armes de foc per a totes les actuacions. La direcció general de Rurals té previst aprovar aquest any el reglament d’armes, que especifiqui el tipus de mesura segons l’actuació.

tracking