SEGRE

MEDI AMBIENT FISCALITAT

Ecologistes reclamen a l'Estat un nou impost per "desincentivar" l'esquí

Les principals entitats demanen també gravar la caça, la ramaderia intensiva i altres activitats rellevants a Lleida || Davant de polítiques que la Generalitat ha posat en marxa per impulsar-les

Imatge d'arxiu d'escolars participant en un programa Esport Blanc.

Front ecologista per reclamar a l'Estat un nou impost que “desincentivi” l'esquíCEIP Pau Claris

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un impost per “desincentivar” la pràctica de l’esquí alpí amb un càrrec per la compra de cada forfet; un altre sobre les pernoctacions en establiments turístics com el que ja aplica la Generalitat; un tercer sobre l’aprofitament de vedats de caça i un quart que gravi la ramaderia intensiva per produir purins i alliberar metà a l’atmosfera. Aquestes són algunes de les propostes que les principals associacions ecologistes d’Espanya han presentat aquesta setmana al Govern socialista per exigir una “fiscalitat ambiental”. Moltes d’aquestes propostes afecten activitats clau per a l’economia lleidatana. Algunes xoquen frontalment amb les polítiques que desenvolupa la Generalitat per impulsar aquests sectors, mentre que altres se superposen o dupliquen impostos autonòmics i locals ja existents.

Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO Birdlife, WWF i Amigos de la Terra són les associacions que subscriuen aquest informe, titulat Propostes de fiscalitat ambiental: avançant cap a un món més just i sostenible. En el cas de l’esquí, considera necessari gravar el “dany” que ocasiona aquesta activitat quant a “consum d’aigua” i “pèrdua de biodiversitat”. La recaptació, al·lega, serviria per “compensar part de l’impacte socioambiental de l’esquí alpí que recau sobre la resta de la societat en conjunt”.

Ecologistes en Acció, SEO Birdlife, Greenpeace, WWF i Amigos de la Tierra subscriuen la proposta

Quant a la caça, els ecologistes valoren que aquesta activitat genera “impactes ambientals” i “limita la possibilitat de gaudi dels espais afectats a altres usuaris”. Afirmen que els caçadors “es beneficien d’un medi ambient en bon estat”, per la qual cosa “és just que contribueixin “al finançament de polítiques en aquest àmbit”.

les claus

  • Esquí. Les estacions d’esquí alpí són l’eix de l’activitat turística hivernal d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. El sector considera que l’escassetat de joves esquiadors és una de les principals amenaces a llarg termini. El programa Esport Blanc Escolar té entre els objectius impulsar l’afició per aquest esport.
  • Pernoctacions. Els ecologistes proposes una taxa estatal sobre les pernoctacions en establiments turístics, una cosa que la Generalitat ja aplica a Catalunya.
  • Caça. La proliferació de senglars i cérvols propicia que quatre de cada deu sinistres en carreteres de Lleida siguin ja per col·lisions amb animals, mentre que plagues de conills danyen cultius. Mesures com el decret sobre la carn de caça i altres de pendents de la Generalitat busquen incentivar la caça com a control d’espècies.
  • Purins. Davant de la proposta ecologista que planteja gravar la producció de purins, la política de la Generalitat és afavorir-ne l’ús com a fertilitzant orgànic de qualitat i substituir així en la mesura que sigui possible els químics

El gravamen a la ramaderia que plantegen els ecologistes exclou tant les explotacions amb certificació ecològica com les extensives “pels beneficis ambientals i socials que generen en el món rural”. També algunes de les mesures que planteja l’informe tenen incidència sobre l’agricultura.

Així doncs, proposa un gravamen sobre els pesticides i destinar la recaptació a “mesures de compensació als agricultors, ramaders i productors forestals que redueixin l’ús de plaguicides”.

També planteja un altre gravamen per “desincentivar” les construccions en terra rústic, tipologia a la qual pertanyen la gran majoria de construccions d’explotacions agrícoles.

tracking