SEGRE

LITIGI CONTRACTACIONS PÚBLIQUES

El TSJC obliga el Govern a readmetre un càrrec de Lleida acomiadat per contractes manipulats

Una sentència aprecia irregularitats en concursos d’Infraestructures però no veu provat que el tècnic alterés puntuacions || L’empresa, que depèn d’Economia, l’indemnitza amb més de 153.000 €

L’antiga seu de Regsega a Tàrrega, ara Infraestructures.

L’antiga seu de Regsega a Tàrrega, ara Infraestructures.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat a readmetre un tècnic de Lleida acomiadat el 2016 al considerar que va participar en la manipulació de concursos per adjudicar obres. Es tracta de fets que són objecte d’investigació judicial en el marc del cas 3% (vegeu les claus). La interlocutòria aprecia irregularitats en contractacions, però no considera provat que aquest empleat, exdirector de l’Oficina Tècnica d’Avaluació (OTA), fos qui alterava les puntuacions assignades a cada empresa.

La resolució judicial detalla que l’avaluació de les ofertes es tramitava a través d’un sistema informàtic, i que aquest no deixava constància de qui introduïa les dades per primera vegada. Només registrava la identitat de qui modificava les valoracions inicials. En el cas de l’empleat acomiadat, la sentència no veu provat que fos ell qui va introduir puntuacions diferents de les dels tècnics que van fer les primeres valoracions, i apunta que almenys una altra persona hauria pogut fer-ho.

L’exdirector de l’OTA va ser cessat per “frau, deslleialtat i abús de confiança” a l’haver “atorgat puntuacions fictícies”, segons la seua carta d’acomiadament. Mesos abans havia estat suspès de sou i feina per “participar en actuacions tendents a variar de forma irregular la puntuació tècnica de licitacions” perquè “la millor valoració tècnica fos la d’un determinat licitador, prèviament identificat”. Ell mateix va reconèixer haver rebut instruccions del llavors director general d’Infraestructures, el també lleidatà Josep Antoni Rosell, per variar les puntuacions tècniques dels licitadors. Així consta en una declaració firmada davant de Joan Jaume Oms, actual president de l’empresa pública.

La sentència cita un informe intern sobre obres del regadiu de Peramola i Bassella. Va concloure que l’alteració de puntuacions havia “reduït la diferència” entre les ofertes tècniques de les empreses, la qual cosa va donar “més importància a l’oferta econòmica” al decidir l’adjudicació. El departament d’Economia, del qual depèn Infraestructures, va explicar que no cabia recurs contra la sentència i va dir que, en lloc de readmetre’l, va optar per pagar la indemnització que la mateixa resolució va fixar com a alternativa, i que ascendeix a 153.800 euros.

Economia reforça els controls per impedir fraus en el futur La sentència judicial posa de manifest que, fa més de tres anys, les puntuacions assignades a les empreses que participaven en concursos podien manipular-se sense que quedés constància de qui ho havia fet. El departament d’Economia va explicar que, des d’aleshores, han introduït canvis organitzatius i en el sistema informàtic per reforçar la seguretat i evitar fraus. Això passa, van indicar, per garantir la “traçabilitat” de la informació. És a dir, que durant tot el procés quedi constància de qualsevol possible alteració de les dades i també de qui l’ha fet.

tracking