SEGRE

TRIBUNALS VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

La Generalitat critica la pena mínima per la violació a una discapacitada

El Homrani: “És incomprensible i vergonyós, la dona pateix una doble victimització” || Les associacions de discapacitats tornen a lamentar la resolució

Un moment de la cassolada celebrada ahir la plaça Sant Joan contra la sentència.

Un moment de la cassolada celebrada ahir la plaça Sant Joan contra la sentència.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va lamentar ahir la sentència que absol un dels acusats i condemna a una pena mínima de dos anys de presó un altre per un abús sexual en grup a una dona amb discapacitat intel·lectual a Lleida perquè la víctima no es va resistir amb contundència, com va avançar SEGRE dimecres passat. El conseller de Treball i Assumptes Socials, Chakir el Homrani, va assegurar que “és incomprensible i vergonyós”, i va afegir que sentències com aquesta “no s’entenen” i han de fer reflexionar els estaments judicials i polítics. “Últimament hem vist massa sentències en les quals el dret i la dignitat de les dones no han estat garantits, en què no s’ha tingut en compte el seu dolor i que lamentablement la dona ha patit una doble victimització”, va declarar el conseller. El departament va demanar una reflexió profunda sobre el tractament judicial de la violència sexual contra les dones i especialment contra les dones amb discapacitat. La Generalitat treballa en un pacte contra les violències masclistes en el qual, entre altres mesures, es preveu més atenció de les dones víctimes. Per la seua part, la Fiscalia, que demanava una condemna de set anys de presó, va anunciar que no recorrerà la sentència perquè entén que en aquest cas el tribunal havia de dirimir si s’apreciava la discapacitat de la dona a simple vista, els acusats eren conscients d’això i el grau d’oposició que hi va haver. En canvi, el Ministeri Públic sí que ha recorregut la condemna per a dos veïns de Vielha, oncle i nebot, que van violar una dona, a l’entendre que hi va haver agressió sexual en lloc d’abusos perquè hi va haver intimidació.

D’altra banda, Rosa Cadenas, presidenta de la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual, va lamentar ahir la sentència perquè “costa molt que les persones que pateixen discapacitats denunciïn aquests fets”. Aquesta federació, que agrupa tres-centes entitats socials catalanes, ha estat molt crítica amb la resolució, com va informar aquest diari ahir.

Una diputada d’ERC revela que va ser víctima de violència masclista Jenn Díaz, diputada d’Esquerra al Parlament, va explicar ahir a l’hemicicle que va ser víctima de “violència masclista, física i psicològica” fa deu anys. Així ho va revelar durant el debat d’una moció presentada per JxCat que es va aprovar per unanimitat de rebuig de pactar amb qui vol reduir la lluita contra la violència masclista. Díaz va recordar diferents casos de violència masclista i d’assassinats de dones durant els últims temps a Catalunya i a Espanya. Tot seguit, al finalitzar la seua intervenció i visiblement emocionada, va explicar: “Hola, em dic Jenn Díaz i fa deu anys vaig ser víctima de violència masclista, física i psicològica.” Després d’això, els diputats, tret de part del grup de Ciutadans, es van posar drets i li van dedicar una sonora ovació.

tracking