SEGRE

TRIBUNALS DELICTE URBANÍSTIC

Jutjats per construir una casa al mig d'un bosc a la Baronia de Rialb

Fiscalia va demanar ahir al judici un any i mig de presó per al propietari i l’arquitecte || Va dir que l’ajuntament els va donar llicència només per a una rehabilitació

Imatge aèria de la zona de la Baronia de Rialb, abans i després de la construcció de la casa.

Jutjats per construir una casa al mig d'un bosc a la Baronia de RialbINSTITUT CARTOGRÀFIC DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia va sol·licitar ahir en un judici sengles condemnes d’un any i mig de presó per a un arquitecte i el propietari d’una finca de la Baronia de Rialb per un suposat delicte urbanístic. El Ministeri Públic considera que van construir il·legalment una casa enmig d’un bosc servint-se d’una llicència de l’ajuntament per rehabilitar una antiga masia. A banda de la pena de presó, la Fiscalia sol·licita el pagament de sengles multes de 5.400 euros i la demolició de l’edificació. Per la seua part, les defenses van sol·licitar l’absolució ja que consideraven que tenien la llicència d’obres corresponent (que encara avui no ha estat revocada), van edificar l’habitatge sobre les restes d’una antiga masia i encara hi ha l’expedient obert per a la seua legalització. Per aquest cas va arribar a estar imputat l’exalcalde i antic propietari de la finca, Pere Prat, que ahir va declarar en qualitat de testimoni (vegeu el desglossament), igual que l’actual primer edil, Antoni Reig.

Els Agents Rurals van denunciar el cas davant de la Fiscalia després que inspeccionessin la finca durant una campanya per detectar construccions il·legals. Els agents van declarar ahir que van comprovar que l’habitatge no tenia cap element de l’antiga masia, que estava situada a un quilòmetre de distància, i que el terreny era d’especial protecció. Quan van demanar la llicència i el projecte a l’ajuntament van certificar que era per a la reconstrucció de la masia. La parcel·la també comptava amb piscina, zona enjardinada, un porxo i tanca.

Per la seua part, l’amo de la casa va assegurar que va edificar a sobre de les ruïnes després que l’ajuntament donés llum verda al projecte, i va afegir que després de la inspecció dels Rurals no va tenir cap requeriment perquè “vaig dipositar la meua confiança en el consistori i l’arquitecte”. Pel que fa a la piscina, va afirmar que la va fer perquè era legal. Per la seua banda, l’arquitecte va afirmar que el projecte complia els paràmetres legals i que no van poder aprofitar uns antics murs de la masia perquè “no hi havia res aprofitable”. L’exalcalde i l’actual primer edil van assegurar que en l’adjudicació de llicències confiaven en el que deien la secretària municipal i els tècnics enviats pel consell.

L’exalcalde va dimitir com a president de la Noguera El cas va tenir conseqüències polítiques. A finals del novembre del 2014, Pere Prat, llavors alcalde de la Baronia de Rialb per CiU, va presentar la dimissió com a president del consell comarcal de la Noguera al ser imputat en aquest cas (després va ser exculpat). Prat va seguir sent l’alcalde fins al final de la legislatura després del suport que li van mostrar els veïns, però va matisar que no repetiria al capdavant del consistori, del qual era el màxim dirigent des de l’any 1991. L’ajuntament de la Baronia de Rialb ha elaborat un catàleg de masies del municipi que està pendent d’aprovació.

tracking