SEGRE

PATRIMONI INTERVENCIONS

Tancada l'església d'Alpicat pel perill de caiguda de la teulada

El bisbat de Lleida va comunicar ahir la mesura i quantifica les obres en 150.000 €

L’església d’Alpicat que ahir es va tancar al públic per despreniments a la nau central.

L’església d’Alpicat que ahir es va tancar al públic per despreniments a la nau central.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bisbat de Lleida va tancar ahir al culte l’església de Sant Bartomeu d’Alpicat arran dels despreniments que es van registrar fa unes setmanes a la nau principal. Així ho va comunicar ahir el bisbe, Salvador Giménez, als fidels i a l’alcalde, Joan Gilart, després de la missa dominical. El temple estarà tancat els pròxims mesos i els oficis religiosos es traslladaran a la Sala La Unió mentre durin les obres de reparació, van explicar fonts de la diòcesi. La mesura s’ha pres després de l’informe de l’arquitecte del bisbat, que aconsella dur a terme les actuacions de manera imminent per garantir la seguretat de l’edifici i dels vianants. El cost aproximat de les reparació de la teulada s’ha valorat en uns 150.000 euros.

Fonts del bisbat van remarcar que no se sap quan començaran les obres “encara que ha de ser com més aviat millor ja que els informes tècnics consideren que l’afecció és important”. Pel que fa al finançament, la diòcesi buscarà fórmules per sufragar la inversió.

Per la seua part, l’alcalde d’Alpicat, Joan Gilart, va indicar que ja s’havien fet intervencions en els laterals del temple i que fa unes setmanes va saltar guix del sostre de la nau central. No obstant, l’església va estar oberta fins que ahir el bisbe va comunicar-ne el tancament immediat. Gilart va apuntar que hi ha el precedent de Rosselló (vegeu el desglossament), “de manera que el bisbat prefereix ser caut i aconsella el tancament ja que són edificis de més de 200 anys i no se sap com poden estar les bigues”. Gilart va afegir que l’ajuntament no està en disposició de finançar les obres encara que, de moment, no s’han tingut converses en aquest sentit.

La cinquena clausurada després de la Granja, Algerri, Rosselló i Almenar El d’Alpicat és el cinquè temple que tanca les portes per problemes estructurals després que ho fessin els de Rosselló, Almenar, la Granja d’Escarp i Algerri, al constatar el mal estat d’aquest últim. La caiguda de la torre de l’església de Rosselló, el mes de gener del 2016, va ser la més impactant i, segons l’alcalde d’Alpicat, el bisbat no vol que torni a passar el mateix. Rosselló va tornar a reobrir-la a mitjans de l’any passat malgrat que encara queda per reconstruir el campanar.

tracking