SEGRE

COMUNICACIONS TRENS

Restablerta la circulació a la línia de Lleida a Manresa sense aclarir les causes de l'accident

Demanen limitar al màxim les circulacions a contravia en trams com on es va produir el xoc mortal del dia 8 || Viatgers expressen el seu temor que es repeteixi un sinistre d’aquestes característiques

Dos passatgers abans de pujar ahir al tren a Manresa en direcció a Sant Vicenç de Castellet.

Dos passatgers abans de pujar ahir al tren a Manresa en direcció a Sant Vicenç de Castellet.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La circulació de trens de la línia de Lleida a Manresa va quedar restablerta ahir al matí, dos setmanes després de l’accident mortal del 8 de febrer passat a l’altura de Castellgalí i que va obligar a oferir servei alternatiu per carretera entre Calaf i Sant Vicenç de Castellet. L’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària (AESF) va emetre dos recomanacions arran de l’accident. A la primera, insta a limitar les circulacions a contravia en trams com el de Castellgalí. En aquest sentit, el tren de l’R-12 que va sortir de Lleida va fer parada a Manresa en una contravia i no es va encarrilar després per la via correcta, la qual cosa va provocar que xoqués frontalment amb el comboi de l’R-4 procedent de Sant Vicenç de Castellet (vegeu SEGRE del dia 9). No obstant, la investigació dels fets i les causes de la col·lisió encara continua. En la segona de les recomanacions, l’AESF demana que “els administradors d’infraestructures, empreses ferroviàries i centres de formació parin especial atenció a la formació davant de situacions d’operació no ordinària”. Aquestes són mesures transitòries com les que demanaven els maquinistes per circular de nou per aquest tram de la línia, que aniran acompanyades d’una millora de la senyalització. En aquest sentit, Adif va recordar que abans de l’accident ja estaven elaborant un projecte per instal·lar nous sistemes de senyalització al tram entre Terrassa i Manresa, que es troba ara en fase de supervisió tècnica. La previsió és que els treballs per executar aquestes millores surtin a licitació durant el segon trimestre d’aquest any.

Alguns passatgers que van pujar al tren a Manresa confiaven que les mesures que s’han pres després de l’accident de Castellgalí i el de Vacarisses del novembre passat serveixin per millorar la seguretat. D’altres van expressar el seu temor que incidents d’aquestes característiques es repeteixin. Les reiterades incidències en aquesta infraestructura han fet que la Diputació, Generalitat i ajuntaments hagin reactivat una plataforma per reivindicar millores en la línia (vegeu el desglossament). Fonts de CCOO van assegurar que el tram entre Manresa i Terrassa és de via doble sense banalitzar (només té senyalització en un dels sentits de la marxa, encara que excepcionalment es pot circular a contravia) i van apuntar que “totes les mesures que es puguin impulsar per millorar la seguretat i minimitzar els riscos són benvingudes”.

Nova reunió de la plataforma per exigir millores en la infraestructura La Diputació té previst convocar en un màxim de dos setmanes una nova reunió de la plataforma per exigir millores a la línia de tren de Lleida a Manresa, a la qual està previst que acudeixin alcaldes, consells comarcals, sindicats, cambres de comerç i agents socials del territori. Així mateix, la corporació està contactant amb experts en mobilitat per crear una comissió tècnica que ajudi a determinar quines actuacions són més convenients per a aquesta infraestructura. De la mateixa manera, la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, té previst reunir-se en els propers dies amb el conseller de Territori, Damià Calvet, per parlar sobre la línia de Manresa, on només l’any passat es van registrar més de 40 avaries. Val a recordar que fa anys els alcaldes dels municipis per on passa aquesta infraestructura que exigeixen més inversions i demanen el traspàs de la línia a la Generalitat.

tracking