SEGRE

ARAN COMPETÈNCIES

Els fons de la Generalitat al Conselh passaran de 23 milions a 29 en 5 anys

Un nou marc de finançament per a Aran farà que les transferències de la Generalitat creixin des dels 23 milions previstos per enguany fins a uns 29 el 2023. Així ho van anunciar ahir les dos administracions, després d’una sessió del Consell Executiu a la Val que va aprovar també nous traspassos de competències i mesures d’impuls a l’aranès.

Membres del Conselh i de la Generalitat ahir, davant de la seu del Conselh Generau.

Membres del Conselh i de la Generalitat ahir, davant de la seu del Conselh Generau.ACN

Creat:

Actualitzat:

Les transferències de la Generalitat al Conselh Generau d’Aran creixeran progressivament a partir del 2020. Passaran dels 23,1 milions actuals a 29 milions el 2023. Així ho preveu l’acord de finançament que les dos administracions van anunciar ahir per als pròxims cinc anys. Aquest nou model es va donar a conèixer després de la sessió del Consell Executiu que es va celebrar a la Val, que va aprovar també nous traspassos de competències i mesures per desenvolupar l’autogovern de la Val (vegeu els desglossaments). L’acord de finançament pren com a base el cost actual de totes les competències que exerceix el Conselh, valorat en 23,1 milions. A partir d’aquí, estableix dos eixos de creixement: el primer és una actualització anual que prendrà com a referència l’augment de la despesa de la Generalitat (excloent-ne costos financers i partides finalistes). El segon és el pagament de 2,3 milions, un 10% addicional al cost de competències. Es pagarà en quatre anualitats d’uns 600.000 euros i cobrirà despeses de gestió del Conselh.

Les bases preveuen incorporar futures competències que assumeixi el Conselh, i congelar les actualitzacions quan el Govern estigui en situació de pròrroga pressupostària, com ho està des del 2018. La comissió bilateral del Conselh i la Generalitat haurà de tancar xifres en les pròximes setmanes. El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va destacar que això permetrà “prestar serveis de més qualitat”. Tanmateix, l’acord va ser objecte de polèmica al poc d’anunciar-ho. Des de l’oposició, el líder d’UA, Francés Boya, va criticar que el model suposa menys diners que el vigent fins al 2011, quan el Conselh va tenir pressupostos de fins a 30 milions. Així mateix, va qüestionar que la proposta no es debatés al ple aranès. Barrera, al seu torn, va criticar Boya per no anar a part de les reunions amb la Generalitat per pactar el finançament. Per la seua banda, el Govern va destacar que aquest acord permetrà millorar la planificació de despeses relatives a la Val.

El govern de CDA al Conselh va defensar l’acord amb la Generalitat i UA el considera insuficient

Un altre dels acords va ser modificar la llei de l’esport de Catalunya per crear i reconèixer federacions esportives d’Aran. També es van aprovar mesures per impulsar l’ús de l’aranès als webs de la Generalitat. Hi haurà un pla de lectura específic per a Aran i mesures de suport a les biblioteques, mentre que un conveni amb la UdL permetrà fer la selectivitat en aranès.

tracking