SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Les dos últimes plantes de purins tancades, a punt per tornar a funcionar a partir de l'abril

Completen els treballs per revertir el deteriorament d’instal·lacions que porten 5 anys inactives || La d’Alcarràs i la de Tracjusa tornaran a funcionar després que ho fessin la de Vag i la de Miralcamp

Les instal·lacions de la planta d’Alcarràs, el propietari del qual ha fet la inversió necessària per obrir-la.

Les instal·lacions de la planta d’Alcarràs, el propietari del qual ha fet la inversió necessària per obrir-la.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dos últimes plantes d’assecatge de purins tancades a Lleida tornaran a tractar dejeccions entre finals d’aquest mes i principis d’abril. Així ho van confirmar ahir els propietaris de la planta d’Alcarràs i la de Tracjusa, a Juneda. Tots dos ultimen ja els treballs necessaris per revertir el deteriorament d’unes instal·lacions que fa cinc anys que estan inactives. La tisorada de l’Estat a les energies renovables les va abocar al tancament el febrer del 2014 al costat de la planta de Miralcamp, la de Vag (Juneda) i una trentena més a la resta de Catalunya i Espanya. Diferents sentències del Tribunal Suprem des del 2015 han obligat l’Estat a restablir les primes que reben aquestes plantes per generar electricitat a través de cogeneració. Així, un primer decret el 2017 va permetre reobrir les de Miralcamp i la de Vag, que van tornar a comptar amb una retribució que les feia econòmicament viables. Tanmateix, aquesta mesura va excloure les dos instal·lacions més antigues, la d’Alcarràs i Tracjusa. L’Alt Tribunal va obligar el Govern a dotar-les també de primes i aquest ho va fer a finals del 2018, encara que va rebaixar la quantia d’aquests ajuts.

Operaris treballen aquests dies a les plantes d’Alcarràs i Tracjusa. A la primera, propietat del grup Ignis, l’empresa va afirmar que ja ha portat a terme les inversions necessàries per posar en marxa les instal·lacions entre finals d’aquest mes i principis d’abril. La de Tracjusa, igual que la de Vag, està en mans de l’associació GAP, que engloba més d’un centenar de ramaders de les Garrigues i que es constituirà en cooperativa per al tractament de purins. Els treballs per reobrir la instal·lació tancada es van iniciar fa dos mesos i els propietaris esperen començar a tractar dejeccions de forma gradual a partir de l’abril.

Cada una de les quatre plantes de Lleida rebrà primes fins complir els vint-i-cinc anys d’antiguitat

Cadascuna de les quatre plantes d’assecatge de purins de Lleida té capacitat per tractar 100.000 tones de dejeccions a l’any. Una vegada les d’Alcarràs i Tracjusa entrin en funcionament, es restablirà la capacitat de tractament anterior a les retallades, de 400.000 tones anuals a les zones amb més concentració de granges del pla de Lleida.

La reobertura de les plantes d’assecatge de purins facilitarà la gestió dels excedents que generen centenars de granges a Lleida. No obstant, es tracta d’una solució amb data de caducitat: cadascuna d’aquestes instal·lacions rebrà les primes que les fan viables fins a assolir una antiguitat de vint-i-cinc anys. En el cas de la d’Alcarràs, inaugurada el 1999, deixaria de rebre-les en cinc anys. La de Tracjusa, del 2001, podrà cobrar-les durant set anys, i la de Vag (2004) les tindrà fins al 2029.

La de Miralcamp, l’última que es va construir i que es va inaugurar el 2009, comptarà amb primes un màxim de quinze anys. El tancament de les plantes el 2014 i el límit temporal de les primes ha portat els ramaders a buscar alternatives per a la gestió de les dejeccions de les granges.

tracking