SEGRE

SALUT CENTRES HOSPITALARIS

Sindicatura audita l'hospital de la Seu d'Urgell al veure Antifrau possibles irregularitats comptables

Examinarà els comptes de la fundació que gestiona el centre a partir de l’any 2014 || Després que una denúncia de la plantilla apuntés a una suposada malversació de fons en anys anteriors

La façana de l’hospital de la Seu d’Urgell el mes de gener passat.

La façana de l’hospital de la Seu d’Urgell el mes de gener passat.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sindicatura de Comptes ha obert una auditoria a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell per verificar si compleix el pla de viabilitat que va posar en marxa el 2014. L’organisme fiscalitzador ha iniciat aquesta revisió dels comptes després que l’Oficina Antifrau l’advertís sobre possibles irregularitats comptables en la gestió del centre.

Antifrau havia investigat anteriorment la Fundació Sant Hospital. Ho va fer arran d’una denúncia del comitè d’empresa del centre, que el 2013 va apuntar a una presumpta “malversació de fons públics” per part del patronat i la gerència de la fundació. Els representants de la plantilla els van atribuir suposades irregularitats en obres per remodelar les àrees de cirurgia, urgències, radiologia i admissions a l’any 2009. Es tractava de treballs pagats amb el crèdit de deu milions que la Fundació Sant Hospital va contractar en el marc del pla de sanejament, finançament i inversions que va acordar amb la Generalitat el 2004 (vegeu les claus). D’aquest préstec, tres milions havien de sufragar les reformes de l’hospital. Tanmateix, el comitè d’empresa sospitava que part dels diners destinats a les obres “podrien haver estat utilitzata per pagar salaris” de plantilla i personal directiu.

El director de l’hospital veu l’auditoria “habitual” i la desvincula de la investigació d’Antifrau

La investigació d’Antifrau va acabar sense apreciar irregularitats prou greus com per denunciar-les davant dels tribunals, ni tampoc com per emetre un informe per a la fundació. Tanmateix, tampoc no es va limitar a arxivar l’expedient. En la seua memòria del 2017, detalla que va examinar una “possible desviació pressupostària” a les obres, així com “falta d’aplicació de la normativa de contractació pública” a l’adjudicar-les. Així mateix, el text apunta un “presumpte tracte de favor” cap al Consorci de Salut i Atenció Social de Catalunya.

Antifrau va remetre les seues conclusions a la Sindicatura, amb la qual manté un acord de col·laboració. L’ens fiscalitzador, per la seua part, va corroborar que la informació rebuda va ser “un dels motius” per obrir l’auditoria a la fundació. També va tenir en consideració, va afegir, que els comptes presentats pels gestors de l’hospital mostraven la persistència de dèficit. Tanmateix, la Sindicatura va descartar tornar a fiscalitzar el període que ja havia investigat Antifrau. Va iniciar el seu examen el 2014, l’any posterior a la denúncia i l’inici l’actual pla de viabilitat, vigent fins al 2023. L’informe està en elaboració. El director de l’Hospital, Francesc Guerra, va corroborar que la Sindicatura ha demanat informació econòmica. Va valorar que és una cosa “habitual” i que “tots els ens públics hi acabem passant”. Va considerar que “no té gaire sentit relacionar la investigació d’Antifrau amb l’actual revisió sobre el pla de viabilitat”.

tracking