SEGRE

PISOS SOCIALS

La Generalitat compra 93 habitatges a Lleida per al lloguer social, la meitat a Mollerussa

Per atendre la necessitat de reubicació de les famílies del grup Sant Isidori de la capital del Pla d’Urgell || Adquirits a través del dret de retracte i la majoria són d’entitats bancàries o d’embargaments

Imatge del grup d’habitatges Sant Isidori de la capital del Pla d’Urgell.

Imatge del grup d’habitatges Sant Isidori de la capital del Pla d’Urgell.X.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) va adquirir el 2018 a les comarques lleidatanes fins a 93 habitatges, la majoria d’entitats bancàries i procedents d’embargaments o subhastes, per ampliar el parc públic de pisos de lloguer social. La meitat d’aquests habitatges (47) es van adquirir a Mollerussa, més que a Lleida capital, on es van comprar 26 immobles. L’adquisició d’aquests pisos ha estat a través del dret de tempteig i retracte pel qual la Generalitat té un privilegi de compra davant de qualsevol persona que pretengui adquirir pisos de bancs, provinents d’execucions hipotecàries o dacions en pagament de preus mòdics.

El Govern es va dotar d’aquest instrument que li permet mobilitzar la cartera de pisos buits dels bancs i incrementar el parc públic de lloguer social a Catalunya. En aquest sentit, els habitatges adquirits pel Govern s’ubiquen a les poblacions on la demanda és més alta. No obstant, en el cas de Mollerussa també respon a l’acord al qual van arribar l’ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per atendre les necessitats de reubicació de les famílies del grup Sant Isidori de la capital del Pla d’Urgell. L’alcalde, Marc Solsona, va apuntar que a més d’aquests 47, aquest any 2019 el Govern ha continuat comprant habitatges i la previsió és de comprar-ne més. Així doncs, als 26 pisos adquirits a Lleida el segueix Balaguer amb 8 (aquest 2019 ja se n’han adquirit 12 més); Tàrrega amb 7 compres; dos a Bellpuig i un a Agramunt, Alcarràs i la Seu d’Urgell.

El parc públic de lloguer social de la Generalitat a Lleida el 2018 va serde 1.152 immobles

Al tancament del 2018, i a falta d’incorporar part dels 853 habitatges adquirits el 2018 per tempteig i retracte i pendents d’escripturar, l’Agència d’Habitatge de Catalunya comptava amb 15.570 habitatges pertanyents al parc públic propi, dels quals 1.152 es troben a la demarcació de Lleida.

A més a més, la Generalitat també compta amb 3.178 habitatges de parc privat gestionats per l’AHC i procedents del programa de cessió i de les entitats financeres a tot Catalunya, 230 dels quals es troben a la demarcació de Lleida.

El decret preveu així mateix que municipis que comptin amb molta demanda residencial i acreditada impulsin, en un termini de dos anys, la construcció d’habitatge social sobre solars disponibles del seu patrimoni per destinar-lo principalment a lloguer. L’objectiu és combatre situacions d’emergència.

Noves mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge social

El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar el dia 5 de març un decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge a Catalunya que inclou des de multes fins a l’expropiació d’habitatges buits a les grans forquilles (bàsicament bancs) a un preu reduït. La nova normativa preveu que els pisos de persones jurídiques que portin més de dos anys buits i els que formin part d’edificis en construcció pendents d’acabar des de fa més de dos anys, amb el vuitanta per cent de les obres executades, s’hauran d’inscriure al registre d’habitatges buits i ocupats sense títol habilitant.

tracking