SEGRE

MEDI AMBIENT CLIMA

El Pirineu té un terç de la neu de l'any passat després d'un hivern molt sec

Lleida tanca avui l’hivern més sec dels últims 7 anys, almenys a la capital. Mentrestant, les capçaleres dels rius emmagatzemen 557 hectòmetres cúbics de neu, 48 menys que fa una setmana i 184 menys que fa un mes. Al sistema d’Oliana-Rialb, ahir entraven 17 metres cúbics d’aigua per segon i en sortien 30 per a regadius.

El pantà d’Oliana, ahir, que actualment es troba al 61% de capacitat i emmagatzema 50 hectòmetres cúbics d’aigua.

El pantà d’Oliana, ahir, que actualment es troba al 61% de capacitat i emmagatzema 50 hectòmetres cúbics d’aigua.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida tanca avui l’hivern més sec en 7 anys, almenys a la capital del Segrià. L’observatori meteorològic de Lleida ha registrat des del 21 de desembre 30 litres per metre quadrat, la xifra més baixa des dels 3 litres de l’hivern 2011-2012. Tret que plogui a la primavera, les reserves de neu no milloraran la situació dels pantans, perquè les capçaleres dels rius compten amb un terç de la neu de l’any passat. Ara hi ha 557 hectòmetres cúbics d’aigua en forma de neu, davant les gairebé 1.500 de fa un any. Són 48 menys que fa una setmana i 184 menys que fa un mes. El 20 de gener n’hi havia tan sols 340. De fet, al Sobirà només hi ha hagut dos nevades fortes, una a l’octubre i una altra al gener. En aquest sentit, l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic va alertar que el Pirineu perdrà el 50% de la neu en 30 anys pel canvi climàtic.

La falta de precipitacions no té encara conseqüències en l’agricultura. El representant del sector de la fruita de JARC-COAG, David Borda, va apuntar que això s’agreujaria si la falta de pluges es manté quinze dies o un mes. Mentrestant, els regants gestionen les bones reserves d’aigua però són conscients que han d’ajustar els consums. En el sistema Oliana-Rialb entraven ahir des del riu Segre 17 metres cúbics d’aigua per segon i en sortien 30 per a regadius. Ramon Piqué, president dels regants de Pinyana, va apuntar que “consumim l’aigua estrictament necessària, com sempre, i les reserves són molt bones”.

Al Sobirà només hi ha hagut dos nevades fortes, una a finals d’octubre i una altra abans d’acabar gener

El meteoròleg Oleguer Vilella va explicar que per les altes temperatures (la setmana passada es van registrar 23 graus a Aran) “tenim neu que ja s’està fonent”. D’altra banda, les pluges de tardor i un hivern de temperatures suaus fan preveure una temporada “complicada” per als al·lèrgics al pol·len, segons la Xarxa Aerobiològica de Catalunya.

Canons a ple rendiment a Port Ainé

El descens dràstic de les temperatures que s’ha registrat a les comarques del Pirineu des de diumenge ha propiciat que Port Ainé hagi encès els canons de neu per assegurar els gruixos en alguns punts de l’estació. En aquest sentit, ahir els termòmetres van marcar 10,3 graus negatius a Boí i 9,6 sota zero a Espot.

Així mateix, les noves nevades d’ahir van deixar uns 10 centímetres a Baqueira i Tavascan, mentre que a Boí Taüll les precipitacions van ser menys abundants.

Les nevades arriben en un moment en què Port del Comte ha hagut de tancar a causa de les altes temperatures que s’havien registrat des de fa setmanes i per la falta de neu. El domini esquiable del Solsonès va donar per acabada la campanya d’esquí dissabte (vegeu SEGRE de diumenge). En aquest sentit, la resta d’estacions donen per assegurada la recta final de la temporada d’hivern. El director d’Espot i Port Ainé, Xavier Bigordà, va assenyalar que a les estacions del Pallars la neu es troba en molt bones condicions.

Bigordà va apuntar, a més a més, que a Espot no han engegat els canons de neu. En aquesta última estació, encara segueixen els treballs tècnics en el telecadira de la Roca per determinar les causes de la caiguda d’una de les cadires del remuntador que dóna accés a les pistes (que està aturat des del 2 de febrer passat). De moment, mantenen les màquines trepitjaneu i els jeeps per arribar a l’estació.

D’altra banda, a Baqueira ja han donat per acabada la producció de neu artificial i compten amb gairebé dos metres de neu a les cotes més altes.

Així mateix, a Tavascan va estar nevant durant tot el dia d’ahir, la qual cosa permetrà que la qualitat de la neu sigui millor fins a final de la temporada.

tracking