SEGRE

MEDI AMBIENT POLÈMICA

Riba-roja dóna la llicència d'obres a l'abocador industrial i l'empresa inicia els treballs previs

La Generalitat va obrir al març una revisió ambiental del projecte i va assegurar que aquest tràmit parava l’actuació || Almatret i Maials presentaran nous recursos al procediment per paralitzar-lo

Treballs previs que es van iniciar ahir a la zona de les Valls de Riba-roja.

Treballs previs que es van iniciar ahir a la zona de les Valls de Riba-roja.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Riba-roja d’Ebre va atorgar ahir la llicència d’obres a l’UTE Lestaca, formada per Urbaser i Griñó, per començar a construir el dipòsit de residus industrials no perillosos malgrat que el projecte va quedar paralitzat el passat dia 21 de març després que el Govern actués d’ofici i sol·licités la revisió de la llicència ambiental de la planta que caduca el 17 de juliol i ahir mateix la promotora va iniciar el desplegament de maquinària.

L’alcalde de Riba-roja, Antoni Suàrez, va defensar que la revisió mediambiental no paralitza l’activitat ni la possibilitat d’iniciar les obres. “Atorgar aquesta llicència competeix a l’ajuntament i ja que el projecte s’adequa urbanísticament al pla especial estic obligat a donar la llicència d’obres”, va dir.

L’alcalde va assegurar que el projecte s’adequa al pla urbanístic i té l’obligació de donar llicència

La llicència d’obres té un valor aproximat de cinc milions d’euros per a les arques municipals

La junta de govern local va resoldre ahir les dotze al·legacions que s’havien presentat al projecte, la majoria, d’altres ajuntaments de la Ribera d’Ebre i del Segrià, com els d’Almatret i Maials. Suàrez va apuntar que l’única al·legació que tenia fonaments tècnics i jurídics era la de l’ajuntament d’Almatret, encara que també va ser desestimada. “La resta responies a manifestacions polítiques”, va dir.

La llicència té un valor aproximat de 5 milions d’euros, la qual cosa representa “la inversió més gran feta al municipi des de la construcció hidroelèctrica als anys 60”, va dir.

De fet, les primeres màquines van arribar ahir a la zona de les Valls (una finca de 34 hectàrees), que des del mes de gener passat ja és propietat de l’UTE promotora de l’abocador. Per la seua part, l’alcalde d’Almatret (municipi a 3 km del futur abocador) va assegurar que presentaran nous recursos al projecte i “ben aviat és possible que els obliguin a paralitzar les obres de manera preventiva fins a resoldre qüestions que no s’han tramitat correctament”, va dir. “Estem en contacte amb els serveis jurídics de Territori i tinc clar que l’abocador no prosperarà”, va dir.

En la mateixa línia es va manifestar l’alcalde de Maials, David Masot, que va evidenciar la seua sorpresa davant de l’arribada de les màquines a la zona de l’abocador. Va assegurar que els advocats ja estan mirant com parar el projecte de nou. Per la seua part, des del consell de la Ribera d’Ebre es va respectar ahir la concessió de la llicència però van lamentar que l’alcalde hagi decidit “tirar pel carrer del mig” i hagi pres una decisió “en contra de la voluntat de la comarca, de l’entorn, i del mateix Govern”, va dir el vicepresident, José María Sáez. Va assegurar que “exhauriran” totes les vies per intentar aturar l’abocador i es presentaran nous recursos i al·legacions.

El Govern demana el permís atorgat per analitzar-ho La conselleria de Territori va requerir ahir a l’ajuntament de Riba-roja una còpia de l’expedient complet de la llicència d’obres que ha atorgat per a l’abocador de residus industrials no perillosos. Fonts de la conselleria van assegurar que en cas que la documentació no s’adeqüi al pla especial urbanístic vigent emprendran “les accions oportunes” per protegir la legalitat urbanística. Territori ja va sotmetre a revisió la llicència ambiental per adaptar-la a la normativa d’aigües, en un intent perquè el consistori no atorgués el permís d’obres.

tracking