SEGRE

REG PROJECTES

El Canal d'Urgell tindrà 325 km de via verda i donarà electricitat als pobles

Projecte paral·lel al de modernització del canal que preveuen presentar a la UE per optar a subvencions || També projecta recuperar unes seixanta antigues casetes dels vigilants del regadiu

Amadeu Ros, a les comportes del salt de Juneda.

Amadeu Ros, a les comportes del salt de Juneda.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comunitat de regants del Canal d’Urgell impulsa un projecte ambiental paral·lel al de modernització de la zona regable que implicarà l’adequació d’uns 325 quilòmetres de via verda en paral·lel al principal, el canal auxiliar i les quatre séquies principals.

El president dels regants, Amadeu Ros, va avançar que la via verda serà practicable tant a peu com en bicicleta, estarà enfocada a un “turisme de qualitat” i comptarà amb espais cedits pel mateix canal procedents de múltiples parcel·les de la seua propietat al llarg de les séquies: “100 o 200 parcel·les de 2.000 o 4.000 metres quadrats de superfície” que reforçaran l’atractiu del camí.

La intenció del Canal d’Urgell és plantar al llarg de la via verda centenars d’arbres i estudiar a cada zona quin és més apropiat per evitar que les arrels facin malbé la infraestructura, “a l’estil del Canal du Midi” del sud de França.

El projecte preveu també recuperar la gestió dels divuit salts d’aigua que hi ha al llarg del canal, alguns dels quals estan actualment arrendats, i cedir almenys una part de la producció als municipis on són per cobrir part de la demanda pública d’electricitat. En aquest sentit, Ros no va descartar que els divuit salts actuals s’ampliïn amb “vuit o deu més” amb l’habilitació d’una turbina per a la producció hidroelèctrica en salts que actualment no estan explotats.

A tot això s’afegeix la recuperació d’una seixantena d’antigues casetes dels vigilants del canal, vint de les quals són habitables. El Canal vol gestionar d’acord amb els ajuntaments el futur d’aquestes casetes. Els regants explicaran aquest projecte als municipis beneficiaris, al voltant de seixanta, en les properes setmanes, va incidir Amadeu Ros.

El projecte de modernització, a mitjans de juny Els regants de l’Urgell i tècnics de la Generalitat treballen de manera conjunta en la redacció del projecte de modernització de la zona regable (més de 70.000 hectàrees de superfície). Un dels objectius d’aquest projecte és evitar els bombatges d’aigua per reduir al màxim el consum d’electricitat, que és un dels aspectes que més fan encarir la factura de l’aigua per al regadiu a l’actualitat. El canal calcula que més de 51.000 hectàrees del total poden regar per gravetat. El projecte, que estarà redactat previsiblement a mitjans del mes de juny, concretarà quina és la inversió que han d’afrontar els regants. El Canal vol accedir a ajudes de la Unió Europea per finançar la modernització i preveu incorporar la via verda, la recuperació de salts d’aigua i la de les casetes dels vigilants del reg com a vessant social del projecte. A més, negociarà amb els ajuntaments el desenvolupament dels treballs.

tracking