SEGRE

MUNICIPIS COMUNICACIONS

La banda ampla d'alta velocitat a Lleida, tretze punts per sota de la mitjana catalana

La cobertura a més de 100 megabits per segon (molt ràpida) arriba al 67,88% de la població de la demarcació || El percentatge ha crescut un 10% en un any, segons dades del ministeri d’Energia

Un pagament amb targeta a Coll de Nargó, on es desplegarà fibra òptica arran de les queixes veïnals.

Un pagament amb targeta a Coll de Nargó, on es desplegarà fibra òptica arran de les queixes veïnals.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La banda ampla d’alta velocitat arriba al 75,19% de la població de les comarques de Lleida, uns 13 punts per sota de la mitjana catalana, que és del 88,39%. Segons les dades del ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital, la cobertura a més de 30 megabits per segon ha augmentat un 10% respecte a l’any 2017. No obstant, la banda ampla bàsica arriba al 98,41% de la població, encara que aquestes dades tenen en compte les connexions a partir de 2 megabits per segon, mentre que la de molt alta velocitat (100 megabits per segon) cobreix el 67,88% de la població. A l’informe Cobertura de banda ampla a Espanya consta que el 98,67% de la població de Lleida té cobertura 4G, una tecnologia que ha crescut un 7 per cent respecte a 2017. Mentrestant, en el conjunt d’Espanya, el 81% de la població disposa de connexió a internet mitjançant banda ampla de molt alta velocitat i el 97,59 per cent té alguna connexió amb banda ampla (a partir de 2 megabits).

De fet, l’Estat, la Generalitat i la Diputació treballen per millorar la cobertura de banda ampla i de fibra òptica a Lleida, sobretot al Pirineu, on el sector turístic ha denunciat deficiències de cobertura en diverses ocasions. La corporació provincial ja va anunciar que enguany la fibra òptica arribarà a 62 localitats i 50 polígons. Aquesta serà la primera fase d’un projecte per desplegar aquesta tecnologia en tots els municipis en quatre anys, que compta amb una inversió de 80 milions (que la Diputació i la Generalitat pagaran al 50 per cent). La Generalitat ja ha instal·lat la seua xarxa pública de fibra òptica en algunes capitals i preveu completar-la fins al 2020 portant-la a les Borges, el Pont, Vielha, Solsona i Sort. Així mateix, des de la secretaria d’Estat per a l’Avenç Digital van alertar que a nivell espanyol existeix una fractura digital rural, perquè la cobertura de molt alta velocitat a les ciutats arriba al 80,87% de la població, mentre que en municipis amb una densitat de població de menys de 100 habitants per metre quadrat el percentatge és del 38,3%. Per aquesta raó, l’Estat també té sobre la taula diversos projectes per desplegar aquesta tecnologia. Des del ministeri d’Energia preveuen reduir aquesta fractura digital del 42 per cent actual a aproximadament un 20% l’any 2020. Val a recordar que Telefónica instal·larà 400 metres de fibra òptica fins a l’estació base de Coll de Nargó després de les queixes i amenaces dels veïns i l’ajuntament (vegeu SEGRE de dimarts). Mentrestant, altres municipis lleidatans com Tiurana ja van alertar que no poden atreure noves empreses a la localitat si no disposen d’una bona cobertura a internet amb fibra òptica amb la qual puguin treballar.

tracking