SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Les Garrigues estrena el nou abocador comarcal, que estarà en servei fins al 2029

Llestes les obres d’una primera fase després de dos anys d’espera perquè s’acabés || Pendent de la decisió de la Generalitat, que preveu centralitzar la gestió dels residus del pla a l’abocador del Pla

El nou vas, que té una capacitat per a 68.000 metres cúbics, ja està en funcionament.

El nou vas, que té una capacitat per a 68.000 metres cúbics, ja està en funcionament.J.T

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Garrigues ha estrenat el nou abocador de les Borges que, finalment, tindrà vida per a 10 anys i una capacitat per a 68.000 metres cúbics en una primera fase que correspon a les instal·lacions construïdes en una hectàrea d’extensió, segons fonts del consell. Al principi, s’havia previst que l’abocador tingués una funcionalitat per a uns 5 anys i, acabat aquest termini, portar les deixalles a l’abocador de Castellnou de Seana, al Pla d’Urgell. Ara, a l’espera que es construeixi la planta de selecció i tractament en aquesta localitat del Pla, la predisposició és que les escombraries de les Garrigues puguin tractar-se a Castellnou i emmagatzemar els residus no rebutjables a les noves instal·lacions de les Borges que, d’una altra forma, quedarien infrautilitzades.

Fonts del consell de les Garrigues van indicar que l’organisme compta amb una extensió de 3,3 hectàrees (ja n’ha ocupat una per al nou abocador) per continuar ampliant el complex que podria allotjar fins a 283.000 metres cúbics de residus, la qual cosa comportaria una vida útil de 42 anys.

Per la seua part, la Generalitat continua immersa en el seu estudi per unificar la gestió en un sol abocador de les escombraries que es generen a les Garrigues, el Pla, la Noguera i l’Urgell, ja que la idea és reduir al màxim el nombre d’aquests complexos deixant-lo en un per al Pirineu a Fígols (Tremp), que dóna servei als dos Pallars, l’Alta Ribagorça i Aran, i un altre al pla. La decisió es prendrà el proper any.

Les obres de l’abocador de les Borges també han comportat la clausura de les antigues instal·lacions, una actuació en la qual es treballa i que està pressupostada en 500.000 euros. De fet, ja han quedat soterrades sota una capa de terra encara que queda per executar el segellament definitiu. El nou abocador, malgrat que era una actuació urgent atès que els rebutjos ja sobrepassaven la cota de coronació a les antigues instal·lacions, arrossega una demora de dos anys a causa en part de la tramitació i pel fet que el consell també va haver d’esperar a l’aprovació definitiva per part del Consell de Ministres a la subvenció concedida per la Generalitat de 800.000 euros, suspesa diversos mesos per l’aplicació de l’article 155.

S’ha de recordar que a la comarca hi ha un altre abocador a la Granadella per als municipis pròxims a aquesta zona.

Aran ampliarà el servei de recollida de la brossa selectiva El Conselh d’Aran va aprovar ahir ampliar el servei de recollida de les escombraries selectives (cartró, vidre i plàstic) amb una nova línia que funcionarà 301 dies a l’any. Així ho va explicar el síndic, Carlos Barrera, que va apuntar que el contracte original és insuficient davant de l’increment d’aquest residu. “En massa ocasions els punts de recollida estan desbordats”, va assenyalar. A més, en temporada turística a la Val el servei es farà els set dies de la setmana (temporada d’esquí i estiu). El ple va aprovar la modificació del contracte amb la concessionària del servei, Romero Polo, per implantar la mesura, que també inclourà les noves freqüències de l’orgànica.

tracking