SEGRE

TURISME NORMATIVA

El Govern exigirà llicència d'hotel a càmpings si dediquen a bungalous més del 50% de places

Segons el pla director que prepara la Generalitat per regular les noves àrees d’acampada || Per evitar “urbanitzacions encobertes” sense tancar la porta a innovacions al sector com el glàmping

L’antic parc de les Basses, on es projecta un dels càmpings ara paralitzats a Lleida.

L’antic parc de les Basses, on es projecta un dels càmpings ara paralitzats a Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat exigirà tramitar com a hotels els càmpings que plantegin dedicar més de la meitat de places a bungalous, ja siguin fixos o mòbils. Així consta als primers documents del futur pla director urbanístic que prepara el Govern per regular aquesta activitat.

D’aquesta manera, pretén evitar “urbanitzacions encobertes” en sòl rústic i, alhora, obrir la porta a innovacions al sector que no s’ajusten a la normativa actual. Un exemple d’això és el glàmping: allotjaments que ofereixen un alt confort en paratges de gran bellesa natural. A aquesta definició responen alguns dels set projectes actualment paralitzats a les comarques lleidatanes (vegeu el desglossament).

El pla director afectarà tant els nous càmpings com ampliacions dels ja existents, un total de seixanta-un a les comarques de Lleida. La norma actual, un decret de l’any 2012, estableix que els càmpings no podran dedicar a bungalous més de la meitat de les unitats d’acampada, parcel·la per a una tenda i un vehicle.

Entitats del sector havien plantejat la creació d’una nova categoria, la de “ciutats de vacances”, per obrir la porta a superar aquest percentatge. És una cosa que la Generalitat rebutja al pla al considerar-ho “confús”.

En lloc d’això, la solució que proposa el pla director és que els càmpings que sobrepassin el límit de construccions destinades a allotjament “deixin de ser establiments destinats a l’activitat de càmping i passin a ser hotels”.

Passar de la categoria de càmping a la d’hotel té implicacions importants, com per exemple no poder instal·lar-los en sòl classificat com a no urbanitzable i quedar subjectes als paràmetres de la planificació urbanística municipal i la normativa turística per a aquest tipus d’allotjaments.

Set projectes parats a Lleida, vora la meitat dels de tot Catalunya La tramitació de projectes per a set nous càmpings a Lleida està paralitzada a l’espera que la Generalitat aprovi el pla director. La moratòria afecta els dos previstos a les Garrigues, una comarca que actualment no en té cap, impulsats per particulars a Cervià i l’Albagés. També inclou el projecte per instal·lar cabanes per a turistes en un bosc de Clariana de Cardener, els de dos càmpings al terme municipal de Lleida, i dos més a Alcarràs i a Soriguera. Suposen gairebé la meitat de les setze iniciatives d’aquest tipus suspeses al conjunt de Catalunya. La suspensió també s’aplica a les ampliacions dels càmpings ja existents quan superin el 50 per cent de la superfície o de les places respecte a les que ja tenen. S’ha de recordar que desenes de càmpings de Lleida estan immersos en processos de regularització amb l’objectiu d’adaptar-se a la normat iva sobre inundabilitat.

tracking