SEGRE

PATRIMONI RECONSTRUCCIÓ

Micromecenatge veïnal per reparar amb urgència la teulada del temple d'Almacelles

La parròquia de la Mare de la Mercè demana els donatius i per cada 20 euros podran apadrinar una teula || Per sufragar els 70.000 € de la primera fase encara que la intervenció global en costarà 242.553

Vista de la teulada de la parròquia de la Mare de Déu de la Mercè d’Almacelles, ahir.

Vista de la teulada de la parròquia de la Mare de Déu de la Mercè d’Almacelles, ahir.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La parròquia de la Mare de Déu de la Mercè d’Almacelles necessita una rehabilitació urgent de la teulada per frenar-ne la deformació, la degradació de l’embigat i l’aparició de goteres. Amb aquesta finalitat ha posat en marxa una campanya de micromecenatge perquè els veïns puguin aportar la quantitat que creguin convenient per a la reparació. Per cada 20 euros de donatiu podran “apadrinar una teula” i els noms dels benefactors apareixeran en una placa commemorativa i també al cilindre de ceràmica que s’emparedarà a la coberta, si aquesta és la seua voluntat. Segons el rector de l’església. Joaquim Blas, en una setmana ja s’han apadrinat 82 teules i s’han comptabilitzat 70 padrins, la qual cosa suposa 1.640 €. La campanya va començar aprofitant la Fira de l’Il·lustració, el 27 i 28 d’abril. Els interessats a fer donatius poden dirigir-se a la parròquia.

La intervenció al temple suposarà una inversió de 242.553 €, segons el projecte del bisbat de Lleida que va ser presentat als veïns divendres en una xarrada informativa. No obstant, mossèn Blas va indicar que l’actuació s’abordarà en tres fases d’uns 70.000 € cada una. Els treballs començaran per la part posterior i comportaran retirar totes les teules, que es conservaran i repararan, atès que són molt antigues (el temple data del segle XVIII), la reconstrucció del sostre on caldrà reforçar, restituir i consolidar tota l’estructura de fusta que el suporta, i tornar a col·locar les teules. Segons el rector d’Almacelles, “la minuciositat dels treballs fa que es disparin els costos”. Tanmateix, malgrat la profunda degradació, no hi ha risc d’ensorrament, per la qual cosa l’església no es tancarà al culte.

L’alcalde, Josep Ibarz, va indicar que el 2015 i el 2016 ja es van fer obres de millora urgents per retirar els excrements de les aus i netejar les parets d’humitats. Ibarz va indicar que el consistori col·laborarà en el finançament d’aquests treballs i sol·licitarà subvencions de la Diputació.

L’església d’Almacelles se suma a les de cinc pobles més que han hagut de tancar per problemes estructurals, l’última la d’Alpicat, que ho va fer el 17 de febrer després dels oficis de diumenge, juntament amb les d’Algerri, Rosselló, la Granja d’Escarp i Almenar.

D’altra banda, el Govern ha iniciat els tràmits per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) l’església de l’Assumpció del Pont de Suert construïda als anys 50 del segle passat pel prestigiós enginyer Eduardo Torroja. L’església es va tancar uns dies al març per solucionar despreniments de guix al sostre. Aquesta catalogació la dotaria de més recursos i protecció.

Vista de la teulada de la parròquia de la Mare de Déu de la Mercè d’Almacelles, ahir.

Vista de la teulada de la parròquia de la Mare de Déu de la Mercè d’Almacelles, ahir.MAGDALENA ALTISENT

tracking