Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Els disjuntors procedents d'una central hidroelèctrica, amb la presa de Sant Antoni de fons.
AMADO FORROLLATotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Els disjuntors procedents d'una central hidroelèctrica, amb la presa de Sant Antoni de fons.
AMADO FORROLLADos grans peces de metall i ceràmica de més de quatre metres d’altura coronen el monticle a l’entrada de Talarn des de la carretera C-13. Es tracta de dos antics disjuntors construïts a començaments del segle XX, que exercien les funcions de gegantins interruptors mòbils. Muntats sobre rails, servien per interrompre i connectar el pas de l’electricitat en una central hidroelèctrica fa més d’un segle. Eren propietat de la companyia elèctrica Endesa, que els ha cedit a l’ajuntament perquè aquest els exposi a l’aire lliure.
Aquest mirador a l’entrada de Talarn té vistes al poble i a la presa de Sant Antoni. El consistori del municipi ha iniciat treballs per condicionar l’entorn i preveu reparar desperfectes en un dels disjuntors. Exposar-los forma part de la divulgació del patrimoni industrial de la zona, que inclou l’Espai Patrimonial de la Central Hidroelèctrica de Talarn. Després del centenari de les primeres centrals al Pirineu, aquest i altres municipis amb preses reivindiquen d’aquesta manera la seua aportació al progrés de Catalunya.
L’alcaldessa de Talarn, Inés Moré, va explicar que Endesa també cedeix a l’ajuntament uns transformadors elèctrics de gran mida que estan en desús. Després de considerar la idea d’instal·lar-ne un al monticle on hi ha els disjuntors i descartar-lo per l’alt cost, els exposaran a l’Espai Patrimonial.