SEGRE

CRÒNICA DES DE

Fi o reinici de la planta de compostatge

Ossó de Sió.

Vista general del poble d’Ossó de Sió, on preval la calma i es respira harmonia.

Vista general del poble d’Ossó de Sió, on preval la calma i es respira harmonia.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

O ssó de Sió fa més d’una dècada que batalla per la polèmica planta de compostatge que vol impulsar un dels veïns en uns terrenys dels Plans de Conill qualificats com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA).

Al principi, el projecte comptava amb el rebuig rotund de la majoria dels veïns d’aquest municipi de la Vall del Sió, a l’Urgell, si bé amb el temps aquests han passat d’una total oposició a la resignació i acceptació, per la qual cosa al municipi preval la calma. Els veïns només demanen que “en cas que la planta de compostatge acabi construint-se –que veuen difícil–, el promotor respecti el projecte final i les limitacions imposades pel consistori”, per les quals aquest últim ha lluitat incansablement fins a aconseguir que la planta pugui tractar un màxim de 13.310 tones anuals de dejeccions ramaderes (en un primer projecte eren 20.000) procedents únicament de les explotacions del seu propietari i que mai pugui dur-se a terme una ampliació.

Tot i que a Ossó de Sió es respiri harmonia, altres poblacions més properes als terrenys on està projectada la planta de compostatge com la Figuerosa, nucli agregat de Tàrrega, o Conill no ho veuen igual perquè consideren que aquest projecte els “hipoteca per tota la vida” i posa en risc negocis que estan impulsant relacionats amb el turisme rural, la sostenibilitat i la biodiversitat ambiental, motiu pel qual han posat en marxa la plataforma Salvem els Plans de Conill, que ha portat el projecte de la planta de compostatge a tribunals. A començaments d’abril, el jutjat contenciós administratiu número 1 de Lleida va revocar les llicències ambiental i d’obra de la planta. Tanmateix, el promotor no vol llançar encara la tovallola i ha presentat recurs.

Actualment el cas està en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que haurà de decidir si ratifica la sentència o la tomba de manera que el pròxim ajuntament podria afrontar la d’aquest projecte o el seu nou impuls. A Ossó es presenten tres candidatures, de les quals només una està formada per un grup de persones, la de l’actual alcalde, Antoni Gilabert, que lidera una llista d’independents sota les sigles Fem Municipi (AEO). Gilabert es va estrenar en el càrrec el passat 2015 en substitució de Josep Maria Pedró. La resta de candidatures són Independents per Ossó de Sió-Acord Municipal (IO-AM), amb Pere Vall; i Compromís x Ossó de Sió-Candidatura de Progrés (CxOS-CP), llista fantasma amb Silvia Caravaca. A Ossó, les llistes són obertes i es vota les persones.

Mayora: “No heretarem un abocador d’excrements”

Xavier Mayora, veí de la Figuerosa i membre de la plataforma Salvem els Plans de Conill, va dir que “aquesta planta en un espai natural és una aberració, no té cap sentit ara que volem protegir el medi ambient i potenciar el valor paisatgístic”. Segons va assenyalar Mayora, “no és just que per complaure els interessos d’un sector concret com és la indústria agroalimentària i d’un particular en aquest cas, hàgim de rebre d’herència un autèntic abocador d’excrements de granges en un espai natural protegit, una cosa inversemblant que no ens atansa a Europa sinó que ens n’allunya”. Un altre dels opositors de la planta de compostatge és Emili Vives, propietari del poble abandonat de Conill, que projecta recuperar-lo per convertir-lo en seu d’artistes, que considera l’activitat de la planta incompatible amb el seu projecte. Conill és el poble que és més a prop dels terrenys on ha d’anar la planta, a escassos 800 metres.

Vista general del poble d’Ossó de Sió, on preval la calma i es respira harmonia.

Vista general del poble d’Ossó de Sió, on preval la calma i es respira harmonia.SEGRE TÀRREGA

tracking